De Mozilla Foundation heeft afgelopen vrijdag een alfaversie van Firefox 3.0 uitgebracht, maar de definitieve versie laat zeker nog een jaar op zich wachten.

Mozilla liet weten dat de alfa niet bedoeld is voor thuisgebruikers of mensen die graag bètaversies van producten uitproberen, maar meer voor bedrijven die ontwikkelen voor Firefox en het internet. Alhoewel de alfa van versie 3.0 met codenaam Gran Paradiso slechts zes weken na de definitieve release van versie 2.0 uitkomt is de nieuwste versie al zeker een jaar in ontwikkeling.

Firefox 3.0 zal een aantal belangrijke features hebben en standaarden ondersteunen die het mogelijk maken om webapplicaties te ontwikkelen die nauwelijks te onderscheiden zijn van desktopapplicaties. Zo zal er betere ondersteuning zijn voor een aantal grafische standaarden, zoals Scalable Vector Graphics (SVG) en de Canvas specificatie. Daarnaast ondersteunt Firefox 3.0 ook de Cairo graphics library, waarmee het mogelijk is om websites er altijd hetzelfde uit te laten zien, of ze nou op een Windows PC, een Mac of een PDA getoond worden.

Ook de gebruiksinterface zal weer goed onderhanden genomen worden, maar het is volgens Mozilla nog te vroeg om daar specifieke uitlatingen over te doen. Meer informatie en de download van de alfaversie van Firefox 3.0 is te vinden op de website van de Mozilla Foundation, maar uiteraard ook via onze downloadssectie.