2min

Mozilla lanceerde op vrijdag de eerste releasecandidate van de webbrowser Mozilla Firefox 3.0, waardoor de eerste grote herziening van de bekende opensourcebrowser in 19 maanden een stuk dichterbij komt.

De eerste releasecandidate is vroeger dan verwacht verschenen. Recentelijk vertelde het ontwikkelteam achter Firefox 3.0 nog dat hoewel de code voor de eerste releasecandidate al bevroren was, de uiteindelijke versie pas rond eind mei zou verschijnen. Dat is nu dus vervroegd naar midden mei.

Mike Beltzner, Mozilla’s interfaceontwerper, waarschuwt dat de browser niet bedoeld is voor thuisgebruikers, enkel voor ontwikkelaars en de community die Firefox test. Toch wordt de laatste bèta van Mozilla Firefox 3.0 wel standaard meegeleverd met Ubuntu 8.04, wat eigenlijk betekent dat de browser al zeer stabiel is.

De versie bevat enkele interfaceverbeteringen, stabiliteits- en betrouwbaarheidsfixes, evenals additionele snelheidsverbeteringen. De releasenotes laten verder weten dat nog een boel add-ons niet compatible zijn met deze versie van Mozilla Firefox 3.0.

Eerdere versies van Mozilla Firefox kenden meerdere releasecandidates, echter zei Mike Schroepfer, vicepresident van het engineeringteam, dat dit misschien wel de laatste build is voordat de uiteindelijke versie verschijnt, die nog steeds gepland staat voor een lancering in juni. Dit werd echter onderuitgehaald door een pagina op MozillaWiki die wel spreekt over een tweede releasecandidate.

Hoewel de releasecandidate overwegend positief is ontvangen, vinden sommigen dat de platformintegratie, die Mozilla vorig jaar beloofde, op Windows Vista mislukt is. Paul Thurrot laat weten dat hij het ontbreken van Aero Glass-ondersteuning en de inconsistentie op Windows Vista een erg grove fout vindt. Mozilla heeft laten weten Aero Glass ondersteuning in een toekomstige versie van Firefox 3.0 toe te voegen.

De releasecandidate is direct te downloaden in 41 talen via de Techzine-downloadssectie voor Linux, Windows XP en Vista en Mac OS X. Gebruikers van bèta 5 zullen de update automatisch ontvangen.