2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gisteren was er nog op Techzine te lezen dat de Upgradeversie van Windows Vista ook voor een schone installatie te gebruiken is. Voor mensen die de upgrade hebben gekocht om hun XP versie te vervangen is de schone installatiemethode wellicht een goede optie, als ze Vista eerst eens willen uitproberen. Een upgrade uitvoeren van XP naar Vista zorgt er namelijk voor dat de licentie van Windows XP komt te vervallen.

Nu Vista beschikbaar is voor consumenten, besloten een aantal consumentenorganisaties om de End User License Agreements (EULA) voor Vista eens onderzoeken. Uit deze gebruiksovereenkomst, die beschikbaar is op de website van Microsoft, blijkt duidelijk dat als je een upgradeversie van Vista gebruikt over een bestaande XP installatie, dat de XP licentie vervalt. Onder artikel 13 is namelijk het volgende te lezen:

Quote:

13. UPGRADES. To use upgrade software, you must first be licensed for the software that is eligible for the upgrade. Upon upgrade, this agreement takes the place of the agreement for the software you upgraded from. After you upgrade, you may no longer use the software you upgraded from.

De Vista EULA vermeldt dus dat wanneer een consument de upgrade heeft geïnstalleerd, hij geen optie meer heeft om terug te keren naar XP, bijvoorbeeld in het geval als hij Vista toch maar niks vindt.

Voor veel consumeten is de upgradeversie voor Vista een populaire migratie-optie en dus is het belangrijk dat de gebruikers weten hoe definitief hun keuze wel is. Daarom is het het beste om als XP gebruiker even de kat uit de boom te kijken en zien of Vista iets je is. De Microsoft EULA is hier te vinden (PDF)