2min

Microsoft lijkt zijn keutel een beetje te hebben ingetrokken, gebruikers met een illegale Windows 7- of Windows 8-licentie kunnen straks wel gewoon updaten naar Windows 10 maar hun licentie blijft illegaal, Microsoft gaat proberen deze groep gebruikers te converteren naar een legale versie via de Windows Store.

Terry Myerson, hoofd van de Windows-afdeling, maakte gisteren in China bekend dat ook gebruikers met een illegale Windows-versie gratis mogen upgraden naar Windows 10. Bij Microsoft kwamen vervolgens aan alle kanten vragen binnen, onder andere van Techzine. Als Microsoft namelijk illegale Windows-gebruikers een gratis Windows 10-licentie gaat verschaffen dan vinden wij dat Microsoft ook een gratis licentie moet verschaffen aan alle legale Windows XP- en Windows Vista-gebruikers die nu buiten de boot vallen.

Inmiddels heeft Microsoft de tijd gehad om intern te overleggen en heeft het een statement uitgebracht waarin valt te lezen dat als mensen met een illegale Windows-versie upgraden naar Windows 10 hun licentie nog steeds illegaal is. Microsoft zal deze gebruikers gaan proberen te converteren naar een legale Windows 10-licentie via de Windows Store.

Het lijkt er dus op dat zodra deze gebruikers de upgrade hebben afgerond, zij een melding zullen krijgen dat hun licentie niet legaal is en dat ze een licentie moeten kopen in de Windows Store. In hoeverre Windows 10 bruikbaar is zonder legale licentie wordt niet duidelijk uit de verklaring van Microsoft. Evenals de prijs van een licentie houdt Microsoft nog geheim. Deze details zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt.

Op basis van eerdere Windows ervaring zal Microsoft waarschijnlijk een aantal barrières gaan inbouwen die Windows 10 beperken of na een bepaalde periode min of meer onbruikbaar maken als er geen geldige licentie aanwezig is. Uiteraard zal het vervolgens een kwestie van tijd zijn voordat hackers met patches komen om deze beperkingen van Microsoft teniet te doen. Waarmee het kat en muisspel gewoon weer verder gaat.

Op basis van deze verklaring gaan wij er vanuit dat de licentieprijs voor Windows 10 gelijk zal zijn voor nieuwe gebruikers, gebruikers met een illegale Windows-versie en gebruikers met een legale Windows XP of Vista-licentie. Dat is echter nog niet zeker, Microsoft zal daar in de komende maanden duidelijkheid over verschaffen.