Chipfabrikant AMD heeft vandaag de definitieve specificaties van haar DTX moederbordformaat voor vrijgegeven. Het bedrijf kondigde de nieuwe open standaard, die het gebruik van Small Form Factor PC’s moet stimuleren, begin dit jaar aan.

AMD heeft het DTX formaat zo ontworpen dat het in bestaande ATX kasten past. DTX kasten kunnen op hun beurt weer overweg met mini-ITX moederborden. De kleinere moederborden maken het mogelijk om uit één fabricatiepaneel vier moederborden te halen, wat de kosten voor het fabriceren van mini PC’s mogelijk kan drukken.

Het DTX formaat is iets groter dan VIA’s mini-ITX formaat, maar DTX heeft twee uitbreidingssloten. Moederbordfabrikanten kunnen zelf bepalen wat voor een uitbreidingssloten dat worden, bijvoorbeeld PCI, PCIe, of beide. Stroomtoevoer voor de DTX moederborden gaat via een 24-pins stroomconnector en een +12v 4-pins connector. De DTX standaard kent twee formaten, te weten Full-DTX met een afmeting van 243,84 mm x 203,20 mm en Mini-DTX met de afmetingen 170.18 mm x 203.20 mm. Meer informatie is te vinden op de website van DTX.

Op onderstaande afbeeldingen is het verschil te zien tussen een Full-DTX en Micro-ATX moederbord en het verschil tussen een Mini-DTX en Micro-ATX moederbord.

Full-DTX vs. Micro-ATX
Mini-DTX vs. Micro-ATX