2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Laura Breeden kocht afgelopen januari bij Best Buy een Compaq Presario C304NR. Ze wilde echter geen gebruikmaken van de voorgeïnstalleerde versie van Windows en installeerde daarom een Linuxdistributie. Toen ze echter problemen kreeg met de laptop en contact opnam met Compaq liet het bedrijf weten dat de garantie was vervallen, omdat Breeden Linux geïnstalleerd had.

Kort na de aanschaf van de laptop installeerde Breeden Ubuntu Edgy en dat werkte prima, totdat er op een gegeven moment problemen optraden met het toetsenbord van de laptop. Sommige toetsen bleven plakken en de spatiebalk werkte soms niet. Omdat ze een jaar garantie op de laptop had belde ze met Compaq, een dochterbedrijf van HP. De medewerker van Compaq vroeg Breeden welk besturingssysteem ze draaide en toen ze Linux antwoorde, liet de medewerker weten dat de garantie vervallen was, omdat Breeden Linux geïnstalleerd had. Als ze Linux weer van de laptop af zou halen en weer het originele besturingssysteem zou installeren, zou het bedrijf de klacht in behandeling nemen.

Breeden snapte echter niet hoe Linux de oorzaak zou kunnen zijn van het defecte toetsenbord en op de site van Compaq is er ook niets te vinden over deze voorwaarde. De website Linux.com pikte het verhaal op en volgde de verdere communicatie tussen Breeden en Compaq. Een woordvoerster van de HP klantenservice begreep het probleem en wilde wel actie ondernemen. Zij deed het voorstel om de Compaq laptop om te ruilen voor een HP model dat Linux voorgeïnstalleerd heeft, maar Breeden hoorde daar lange tijd niets over.

De woordvoerster liet aan Linux.com weten dat het onmogelijk is om alle mogelijke scenario’s in de garantievoorwaarden te beschreven en dat er dus uitzonderlijke zaken kunnen voorkomen waar niet direct een oplossing voor is. Wel liet ze weten dat het normaal is dat de garantie vervalt als een klant een ander besturingssysteem installeert, omdat dat een grote verandering is van het systeem. Maar omdat het besturingssysteem vrijwel onmogelijk invloed kon hebben gehad op de defecte toetsen, vermoed ze dat dit een uitzondering op de regel is.

Wel liet de woordvoerster weten dat de voorwaarden van Compaq gelijk zijn aan die van de andere fabrikanten van laptops en desktops. Gateway en Dell wilden echter niet reageren op de vraag van Linux.com, of zij ook de garantie laten vervallen als er een ander besturingssysteem wordt geïnstalleerd.
Toch lijkt het verhaal voor Breeden een goed einde te kennen, want ze mag binnenkort kiezen of ze haar geld terug wil hebben, of dat ze een HP laptop wil waar Linux al opstaat.