2min

Tags in dit artikel

, ,

In het tweede kwartaal van dit jaar zal HP enkele Linux-desktops en -laptops lanceren. Zowel de desktops als de laptops zullen SUSE Linux gaan draaien.

HP en Novell gaan samen de drivers ontwikkelen die benodigd zijn om de systemen te laten functioneren. Roger Levy sprak als volgt over de deal: "Elke nieuwe distributeur die een wereldwijd bereik heeft en een groot marktaandeel heeft, en die Linux als een optie aanbiedt, is belangrijk voor ons."

HP is niet het eerste bedrijf dat een stap zet in de Linux-wereld. Dell en Lenevo zijn het bedrijf al voorgegaan. Dell biedt namelijk computers met Ubuntu aan en Lenevo biedt op haar beurt SUSE Linux aan.

HP wil met de deal haar pijlen op de zakelijke markt richten, dit komt mede doordat Novell dat ook doet. "We kijken alleen naar consumenten om onze gemeenschap van ontwikkelaars te vergroten," aldus Levy. "Maar vanuit een zakelijk oogpunt ligt onze focus op het bedrijfsleven."

HP vindt dat Linux volwassen genoeg is om ingezet te kunnen worden op de zakelijke markt. Volgens het bedrijf is Linux’ grootste voordeel het feit dat het systeem open is. Anderzijds beschikt Linux inmiddels over genoeg applicaties om als volwaardig alternatief beschouwd te kunnen worden, zo is OpenOffice.org een alternatief voor Microsoft Office.

Novell denkt dat SUSE Linux goed kan concurreren met Windows Vista. Volgens Novell is het goed dat SUSE Linux niet zoveel van de hardware vraagt als Windows Vista. HP heeft hier ook zijn mening over. "Meer dan bij vorige generaties van Windows, heeft Vista vragen opgeroepen over waarde van de software," aldus Levy.

HP heeft overigens een gelijkwaardige deal met Red Hat Linux gesloten, deze systemen worden echter alleen in Australië verkocht.