min

Tags in dit artikel

, , ,

Na een periode van veel discussie over het nu en onnut van DRM, waarin onder andere Apple een grote rol speelde, hebben datzelfde Apple en platenlabel EMI vandaag aangekondigd dat de complete muziekcatalogus van EMI zonder DRM via iTunes te downloaden zal zijn.

De DRM-vrije nummers van EMI vervangen overigens niet de versies met DRM. Gebruikers kunnen dus nog steeds kiezen voor een EMI nummer met DRM. Als tegenprestatie van de gebruiker vragen EMI en iTunes 1,29 dollar voor een DRM-vrij nummer, terwijl de nummers met DRM 0,99 dollar blijven kosten. De DRM-vrije nummers krijgen daarnaast ook een hogere bitrate (256kbps) dan de gebruikelijke nummers. Gebruikers die reeds een nummer van EMI met DRM hebben gedownload kunnen voor 30 cent een DRM-vrije versie van dat nummer krijgen. Albumprijzen blijven overigens wel gelijk, met of zonder DRM. Behalve de muziek, zal EMI ook alle muziekvideo’s DRM-vrij maken, hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Behalve iTunes, zal EMI ook een DRM-vrije nummers gaan aanbieden via haar andere partners en gebruikers kunnen kiezen tussen verschillende formaten en geluidskwaliteiten. Volgens Steve Jobs is de aankondiging van vandaag een grote stap voorwaarts en vervult EMI daarin een pioniersrol. Volgens Jobs zal Apple de komende tijd ook gaan onderhandelen met andere labels, om tot eenzelfde deal te komen. Hij verwacht dan ook dat tegen het einde van 2007 de helft van de iTunes bibliotheek zowel met als zonder DRM te verkrijgen zal zijn. De EMI catalogus zal rond mei volledig DRM-vrij te verkrijgen zijn via iTunes.