1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De machine die in Europa veel veranderde voor thuisgebruikers en ontwikkelaars bestaat 25 jaar. Het gaat hierbij om de Spectrum ZX, ontworpen door Sinclair Research Ltd.

In 1982 kon men het de 16KB RAM versie verkijgen voor 125 Engelse pond. Voor 50 pond extra kreeg men 48KB aan RAM. Sinclair verlaagde deze prijzen uiteindelijk met 25 pond. Zelfs vandaag de dag besteden gamers uren aan het spelen van klassieke spellen zoals Chuckie Egg, Jet Set Willy en Manic Miner op hun oude machines of via emulators.

Rick Dickinson, stichter van Dickinson Associates, was een van de designers verantwoordelijk voor het maken van de uiteindelijk "cultklassieker". "We begonnen met de verkoop aan hobbyisten en schatten de verkoop op 1.000 machines per maand. Het werden er 200.000 per maand en we kregen problemen met leveringen," aldus Dickinson.

"Alles was op kosten gebasseerd. Het design was het gezicht van de machine. We wilden een dunne en elegante vorm. Alle producten van Sinclair zijn erg minimalistisch, er zijn geen onnodige details of overbodige mogelijkheden. Het is allemaal erg elegant."

Fans van de Spectrum, bekend om hun loyaliteit, verzamelden zich op online communities om een virtuele verjaardag te houden. "Gelukkige verjaardag Speccy. 25 jaar, en nog steeds een populaire klassieker, en nog erg levend. Erg indrukwekkend. Ik betwijfel of de Playstation of Xbox fansites en forums zullen hebben over 25 jaar," aldus een poster op het World of Spectrum forum.