1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Wie is er niet opgegroeid met de Commodore 64? Ik in ieder geval wel. Mijn eerste (spel)computer waar de verslaving allemaal mee begon. Na 25 jaar zal ik niet de enige zijn met nostalgische gevoelens.

De 64 kilobytes aan RAM-geheugen en het geluid en beeld waren destijds superieur aan de IBM-compatible, al was dat zeker onderwerp van mening discussie. Tussen 1982 en 1994 zijn er ongeveer 30 miljoen stuks wereldwijd van verkocht, wat de C-64 de meestverkochte computer allertijden maakt.

Gisterenavond kwamen de mensen die destijds wat te maken hadden met de C64 bij elkaar om het jubileum te vieren. Een toenmalige Commodore-president wist te vertellen dat het bedrijf een aantal jaar lang 400.000 stuks per maand produceerde en de markt met 40 procent beheerste, welke zelfs de verkopen van IBM en Apple overtroffen.

Tevens zijn in deze periode zo’n 10.000 commerciële softwaretitels voor verschenen zoals ontwikkeltools, office-applicaties en uiteraard spellen. Tegenwoordig zijn er diverse emulators in omloop en ook diverse websites waar de spellen online te spelen zijn. Als we gaan meten met hedendaagse maatstaven zal de C-64 uitkomen in het tijdperk van de dinosaurussen, allang achterhaald door de tand des tijds. Wat ze ons niet af kunnen nemen zijn de mooie herinneringen die ons met weemoed doen terugdenken aan de ‘goede oude tijd’