min

Tags in dit artikel

,

De Personal Computer bestaat vandaag precies 25 jaar. Op 12 augustus in 1981 kondigde IBM de zogeheten 5150 Personal Computer aan.

IBM’s PC is niet de eerste microcomputer, deze waren er al sinds 1976. Denk hierbij aan de Commodore PET 2001 en de Tandy RTS-80.

De eerste PC draaide op een besturingssysteem welke ontwikkeld was door Microsoft. De rekenkracht werd behaald uit een 16-bits Intel processor. De machine beschikte over een 16K Ram- en 40K Rom-geheugen. Dit alles zat in een systeemkast, waar een toetsenbord bij werd geleverd. Voor deze machine moest destijds 1565 dollar neergelegd worden. Natuurlijk waren er voor de liefhebbers nog twee uitgebreidere versies van het systeem beschikbaar. Voor 3005 dollar kreeg je dan een 5¼-inch floppydrive en 64K aan ramgeheugen. Wou je twee floppydrives, een matrixprinter en een pc met kleurenweergave, dan kostte je dat 4500 dollar.

IBM doelde met deze PC vooral op het bedrijfsleven, welke hier ook zeer geïnteresseerd in was. Voor de gemiddelde hobbyist was deze PC simpelweg gewoon niet te betalen.