2min

Tags in dit artikel

, ,

Der Spiegel uit Duitsland meldde al eerder dat er een fout figuur achter "The Pirate Bay" zit. Brein meld dat er wel vaker foute figuren achter torrentsites zitten. Vroeger waren het de studenten en mensen die voor hun hobby de wet probeerde te omzeilen. Tegenwoordig wordt er door foute figuren met veel geld gegooid om dit soort illegale praktijken in de lucht te houden.

Als groot voorbeeld kan dus de downloadsite "The Pirate Bay" genoemd worden. Deze wordt gefinancierd door een Zweedse rechts-extremist genaamd Carl Lundström wisten onze Duitse collega’s van Der Spiegel te achterhalen.

Tim Kuik directeur bij brein zegt niet verbaasd te zijn door deze ontwikkelingen. "Dit soort sites nemen willens en wetens deel aan massale inbreuk, dat is onrechtmatig en zelfs een strafbaar feit. Het is niet verwonderlijk dat dit louche types aantrekt", zegt hij in een vandaag door Brein uitgegeven verklaring.

Tobias Andersson van The Pirate Bay heeft recentelijk op de Zweedse tv toegegeven dat er geld is ontvangen van deze Carl Lundström. Of Carl Lundström verder nog betrokken is bij de website is niet bekend.

Brein zegt dat de betrokkenheid van rechts-extremisten bij BitTorrent-sites vaker voorkomt. De organisatie liep hier eerder in een recent onderzoek al eens eerder tegen aan. Een van de personen achter de Nederlandse BitTorrentsite Dsb-tracker was betrokken bij de extreem rechtse organisatie de Nationale Alliantie. Dsb-tracker is inmiddels niet meer online. Brein zegt echter nog wel een schadevorderingetje open te hebben staan voor de personen achter Dsb-tracker.