min

Tags in dit artikel

, ,

Alhoewel Palm nog steeds een grote speler is op de markt voor PDA’s, heeft het bedrijf betere tijden gekend. Die tijden wil het bedrijf nu weer doen herleven met een nieuwe product dat het midden houdt tussen een PDA en een laptop, maar zal vooral dienen als hulpmiddel bij zaken die je eigenlijk op een PDA wilt doen, maar waarvoor de PDA zelf niet echt geschikt is.

De Palm Foleo, zoals het apparaat heet, is een mini laptop met een tien inch groot scherm en een volledig toetsenbord. De Foleo komt volgens Palm om de hoek kijken als je zaken wilt doen waar een PDA niet echt voor geschikt is. Daarbij valt te denken aan het schrijven van grote e-mails, het fatsoenlijk bekijken van bijlagen en surfen op het internet. In tegenstelling tot een normale laptop is de Foleo direct na het inschakelen bruikbaar. Hij synchroniseert via Bluetooth met de PDA en vice versa, waardoor het een echt hulpmiddel van de PDA wordt. Internetverkeer kan ook via deze verbinding plaatsvinden, maar de Foleo heeft ook een ingebouwde Wi-Fi chip, zodat het ook mogelijk is om onafhankelijk van de PDA verbinding te maken met het internet.

Het apparaat draait op een speciale Linuxdistributie en is opensource. Standaard kan de Foleo synchroniseren met Palm’s eigen Palm OS Treo PDA’s, maar ook met de Windows Mobile versie van de Treo. Palm verwacht echter dat verreweg de meeste Windows Mobile apparaten zonder problemen overweg kunnen met de Foleo. Aangezien het synchronisatieprotocol van de Foleo, alsmede het besturingsysteem opensource zijn, kunnen ontwikkelaars en PDA/Smartphone fabrikanten zonder problemen hun apparaat compatible maken met de Foleo.

Alhoewel het apparaat dus echt als een aanvulling op een PDA ontworpen is, kan het ook zelfstandig functioneren. Er is een USB-poort voorzien, Video-out, koptelefoonaansluiting en slot voor SD en CF-kaarten aanwezig. Standaard zijn er verder viewers voor Microsoft Office documenten en PDF bestanden aanwezig. Het apparaat gaat op één batterijlading vijf uur mee.

"Zoals we meer dan tien jaar geleden met de PalmPilot hebben gedaan en meer recentelijk met de Treo, wil Palm inzetten op innovatie en capitaliseren op nieuwe kansen in de mobiele computermarkt. De Palm Foleo is ons eerste product in een nieuwe lijn van oplossingen, die de manier waarop mensen buiten kantoor werken zullen veranderen. Het begint vandaag met een focus op wireless mail, maar we verwachten dat de Foleo zal veranderen en meer mogelijkheden zal krijgen, naarmate het platform groeit", aldus Ed Colligan, president en CEO van Palm.

De Foleo verschijnt rond de zomer op de markt en heeft een introductieprijs van 499 dollar.