Werknemers van de Software & Information Industry Association (SIIA) hebben de tien meest belangrijke e-commerce ontwikkelingen van de laatste tien jaar op een rij gezet. De SIIA is een handelsvereniging voor de software en digitale informatie industrie.

Het is niet verwonderlijk dat Google bovenaan de lijst prijkt, zo weet ook Ken Wasch, president van de SIIA. "De lijst bevat echter ook een aantal e-commerce tools die tegenwoordig zo gemeengoed zijn dat we bijna zouden vergeten dat ze tien jaar geleden nog niet bestonden", aldus Wasch.

 1. Google
  (Opgericht in september 1998) Google heeft meer dan welke ontwikkeling ook de manier waarop we het internet gebruiken veranderd. Amerikanen gaven in februari 2007 meer dan 6,9 miljard zoekopdrachten op het internet, waarvan er meer dan de helft via Google gedaan werden.
 2. Penetratie van breedband internet
  Sinds de introductie van breedband internet in de Verenigde Staten kostte het vier jaar om een penetratie van 50 procent te bereiken. Verwachting is dat het aantal eind 2007 maarliefst 90 procent van de Amerikaanse internetgebruikers breedbandinternet heeft.
 3. eBay
  (Gelanceerd in september 1997) De lancering zorgde ervoor dat honderdduizenden verkopers hun baan opzegden en alleen nog maar online gingen werken. Individuele kopers konden dankzij eBay ook met elkaar concurreren op een manier die in een fysieke markt niet mogelijk is.
 4. Amazon.com
  (Online sinds 1997) Amazon heeft de wereld laten zien hoe een online winkel eruit moest zien en heeft online winkelen populair gemaakt door de eenvoud in gebruik en ruime selectie. Amazon heeft de wereld getoond dat online handelen legitiem is en niet zal verdwijnen.
 5. Google AdWords
  (Bestaat sinds 2000) Het adverteren via sleutelwoorden is de grootste manier van online adverteren geworden en beslaat met een omzet van 6,8 miljard per jaar 40 procent van de totale online advertentiemarkt.
 6. HTML standaard
  (HTML 4.0 in 1997 vrijgegeven) De standaard voor het internet wordt beheerd door het World Wibe Web Consortium (W3C) dat op haar beurt niet afhankelijk is van een bedrijf of overheid. De standaard is open, goed gedocumenteerd en ontworpen om met verschillende software en hardware te werken. HTML is in de geschiedenis mogelijk de meest invloedrijke en belangrijke datastandaard in de geschiedenis van publicatie.
 7. Wi-Fi
  (802.11 gelanceerd in 1997) De ontwikkeling van Wi-Fi heeft de limitatie van desktops en kabels opgeheven en de focus gelegd op mobiele oplossingen.
 8. Content gegenereerd door gebruikers
  (YouTube gelanceerd in 2005) Hoewel de YouTube in eerste instantie een site voor hobbyisten was, is de site nu de verwezenlijking van Web 2.0.
 9. iTunes
  (Gelanceerd in 2001) Toen de rook van de strijd tussen de muziekindustrie en Napster en andere P2P diensten opgetrokken was, bracht Apple met iTunes een nieuwe revolutie in de muziekindustrie teweeg. Terwijl de verkoop van cd’s daalde, zorgde iTunes ervoor dat ontwikkelingen rond digitale muziek en DRM systemen een vlucht nam. Digitale muziekverkoop is momenteel verantwoordelijk voor tien procent van de totale muziekverkopen en is goed voor meer dan twee miljard dollar omzet per jaar.
 10. BlackBerry
  (Uitgebracht in 1999) De BlackBerry zorgt ervoor dat communicatie mobiel en direct is. Het apparaat heeft gezorgd voor een nieuwe mobiele bedrijfscultuur.