2min

Veel personen in de toptien van rijkste mensen van deze wereld staan bekend om hun filantropische instelling, zo heeft Bill Gates samen met zijn vrouw een eigen stichting. De Mexicaan Carlos Slim, momenteel de rijkste man ter wereld, draagt ook zijn steentje bij aan een betere wereld, hij doneert tot 2008 bijna een miljoen laptops aan kinderen in Mexico.

Slim wisselde in sommige peilingen recentelijk van plaats met Microsoft oprichter Bill Gates en is nu de rijkste man ter wereld. Hij vergaarde zijn rijkdom met telecombedrijven en zijn vermogen wordt geschat op 67,8 miljard. Slim zelf zegt niet veel te geven om het feit dat hij de rijkste man ter wereld is, een uitspraak die ook Bill Gates eerder al deed. Slim benadrukte overigens dat zijn donatie absoluut niet bedoeld is om op het gebied van filantropie te concurreren met Gates.

Dit jaar zal Slim 250.000 laptops doneren en in 2008 nog eens één miljoen stuks. Dit jaar zal Slim 51 miljoen euro investeren en volgend jaar zal dat bedrag oplopen tot ongeveer 220 miljoen euro. De laptops in kwestie hebben een prijskaartje van 180 tot 220 euro, maar die prijs zal volgens Slim in de loop van de tijd lager worden. Het is niet duidelijk welke fabrikant de laptops gaat leveren.

In eerste instantie zullen de laptops weggegeven worden aan scholen en bibliotheken die ze vervolgens kunnen uitlenen aan scholieren en studenten. Slim hoopt dat de laptops kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor Mexicaanse kinderen en beter onderwijs. Het telecombedrijf Telmex, dat in handen is van Slim, zal tevens helpen om draadloze netwerken te installeren in de scholen en bibliotheken. Verder hoopt Slim in de komende vier jaar ongeveer 100 ‘pre-scholen’ te bouwen, waar jonge kinderen onderwijs krijgen in wiskunde, talen en computertechniek.