Sun Microsystems heeft vandaag naar eigen zeggen ’s werelds snelste microprocessor aangekondigd. De UltraSPARC T2 heeft acht cores op één chip en ondersteunt 64 threads.

Volgens David Yen van Sun is de performance van de T2 tweemaal zo hoog als die van de huidige UltraSPARC T1 processor, zonder dat de kloksnelheid van de processor verhoogd is of het cachegeheugen te verviervoudigen. De acht cores werken op een kloksnelheid van 900 MHz tot 1,4GHz en kunnen 64 threads tegelijkertijd uitvoeren. Het apparaat biedt ondersteuning aan maximaal vier geheugencontrollers en 64 FB-DIMM’s. Elke core is verder voorzien van een 8KB datacache en een 16KB instructiecache. De processor zelf heeft een L2 cache van 4MB.


Het gemiddelde verbruik van de chip ligt op 95 watt, met een maximum van 123 watt. Dat gecombineerd met de 64 threads en een geheugenbandbreedte van meer dan 60GB per seconde zorgt volgens Sun voor een processorperformance die nog door geen andere microprocesor geëvenaard is. Dual 10Gbit Ethernet en PCI-E zijn geïntegreerd op de chip.

"De UltraSPARC T2 is de eerste processor die de functies van een serversysteem, zoals verwerking, beveiliging, input/ output en toegang tot het geheugen, samenbrengt op één chip. Ook ondersteunt het besturingssystemen met enorme hoeveelheden threads zoals Solaris. Door deze functies op één chip te integreren wordt de performance, betrouwbaarheid en het energieverbruik geoptimaliseerd", aldus Sun.

Het intellectueel eigendom van de UltraSPARC T2 processor zal door Sun ter beschikking worden gesteld onder een opensource-licentie. Het bedrijf zal verder een bèta-programma starten voor de OpenSPARC T2-gemeenschap en diverse documentatie beschikbaar stellen om ontwikkelaars bekend te maken met de architectuur.