1 min

Tags in dit artikel

,

Het OpenSPARC-initiatief van Sun Microsystems, waarbij het bedrijf de specificaties van de SPARC-processoren heeft vrijgegegeven, heeft een aantal nieuwe impulsen gekregen.

Zo is er een onafhankelijke OpenSPARC adviesraad opgericht. De commissie zet de koers uit voor de verdere ontwikkeling van de OpenSPARC-community, een gemeenschap die zich bezighoudt met de ontwikkeling van tools en chipontwerpen die gebaseerd zijn op Sun’s UltraSPARC T1 processor. Tegelijkertijd kondigt Sun aan dat de UltraSPARC T1 nu ook door de GNU/Linux distributie Gentoo Linux wordt ondersteund en dat Simply RISC een eerste CPU-ontwerp heeft vrijgegeven dat gebaseerd is op de OpenSPARC T1.

Initiatieven op het gebied van OpenSPARC maken een forse groei door. Sinds de introductie sinds vorig jaar maart zijn er 3.500 OpenSPARC T1 hardware downloads gedaan en vonden er 2.600 OpenSPARC software downloads plaats. Dit betreft hetzelfde multi-core 64-bit processorontwerp dat wordt toegepast bij de Sun Fire T1000 en T2000 servers.