2min

Tags in dit artikel

, ,

Sun Microsystems heeft de Sun Fire server- en de Sun Ultra Workstationlijn uitgebreid met tien nieuwe producten waaronder een aantal systemen waarvan de prestaties aanzienlijk zijn verbeterd.

De nieuwe servers en workstations zijn voorzien van Solaris 10 en de nieuwe 1,8 GHz UltraSPARC IV+ processor of de nieuwe generatie AMD Opteron processor. Daarmee bereiken ze een prestatieniveau dat tot acht keer hoger ligt dan dat van de eerdere systemen.

Zowel met de UltraSPARC servers als ook met de Opteron systemen heeft Sun het afgelopen jaar haar marktaandeel weer weten te vergroten, waarbij de brede beschikbaarheid van Solaris 10 een belangrijke factor is. Solaris heeft het afgelopen jaar eveneens terrein gewonnen, ook bij niet-UNIX gebruikers en inmiddels zijn meer dan zes miljoen licenties van Solaris 10 in gebruik.

"Onze recente groei in omzet laat zien dat onze server business sterker is dan ooit", aldus John Fowler, Sun’s executive vice president, Systems Group. "Vandaag breiden we onze productreeks uit, voortbouwend op het succes van onze standaard x64 en CoolThreads servers en maximaal gebruikmakend van de mogelijkheden van het Solaris OS. Met systemen die schaalbaar zijn van multi-core en multi-threaded 2- tot 72-ways systemen, en met keuze uit meerdere besturingssystemen, kunnen we aan elke klantbehoefte voldoen."

De nieuwe 1,8 GHz UltraSPARC processor laat zien dat Sun vasthoudt aan het SPARC-platform waarmee het, in combinatie met Solaris 10. Met verbeterde I/O en geheugencapaciteit hebben de nieuwe Sun Fire systemen – de Sun Fire V490, V890, E2900, E4900, E6900, E20K en E25K.

Tegelijkertijd introduceert Sun ook een aantal nieuwe AMD Opteron servers, voor onder meer high-performance computing (HPC), visualisatie en webtoepassingen. De Sun Fire X2100 M2 server, Sun Fire X2200 M2 server en Sun Ultra 20 M2 Workstation bieden een combinatie van performance, efficiënt energieverbruik en beheersbaarheid. De Sun Fire X2200 M2 server heeft volgens Sun tot twee keer zoveel geheugencapaciteit en netwerkkracht als vergelijkbare systemen. De Sun Ultra 20 M2 Workstation kost rond de 1000 euro.

Sun kondigt eveneens aan dat er een Sun Performance Endurance Service komt, waarmee klanten altijd de modernste en snelste modules beschikbaar hebben in hun Sun Blade 8000 Modular System. Klanten kunnen zich abonneren op deze dienst en krijgen dan steeds automatisch nieuwe servermodules die voorzien zijn van de meest recente en snelste AMD Opteron processors, zodra deze beschikbaar zijn. Hiermee verhogen klanten hun capaciteit met 40 procent per jaar, terwijl de totale kosten over drie jaar tot 40 procent lager uitkomen.