HP Labs heeft een nieuwe pleister ontwikkeld, waarmee de medicatie pijnloos en gedoseerd toegediend kan worden. Het Ierse bedrijf Crospon gaat deze pleister op de markt brengen.

De slimme pleisters bevatten micronaaldjes, die precies diep genoeg zijn om door de huid te dringen. Op deze manier worden de medicijnen ingebracht. Deze methode is een stuk makkelijker en minder pijnlijk dan de ‘ouderwetse’ naalden. Dankzij de micronaalden komt de medicatie direct in de bloedbaan waardoor er een kleinere dosering nodig is.

HP wilde in eerste instantie een ‘medicijntoedieningstechnologie’ ontwikkelen, dit als toepassing van haar inkjettechnologie. De technologie in de pleisters is namelijk vergelijkbaar met de technologie in inkjetcartridges.

De pleister heeft een diameter van 2,5 centimeter en een dikte van drie millimeter. Een pleister heeft ongeveer vierhonderd tot duizend micronaalden, een stroomvoorziening en elektronica om de pleister te programmeren. De pleister kan verschillende medicijnen bevatten en die zijn in te stellen op het gewenste niveau. HP wil de pleister, op zijn vroegst, over drie jaar op de markt brengen.