Het Eindhovense bedrijf Philips heeft een ‘slimme pil’ ontwikkeld. Deze pil bevat een microprocessor, draadloze radio, batterij, pomp en medicijnresevoir zodat medicijn in een bepaald gedeelte van het lichaam vrijgegeven kan worden.

Philips, een van de grootste voorzieners van ziekenhuisapparatuur, vertelde op donderdag dat de iPill, zoals de pil heet, met een sensor de zuurgraad in het lichaam meet om zo te bepalen waar hij zich in de darm bevindt. Zodra de pil bij zijn bestemming is aangekomen, kunnen de relevante medicijnen afgegeven worden.

Door het direct op de goede plaats afleveren van het geneesmiddel kunnen ziektes zoals de ziekte van Crohn, een ontstekingsziekte in het darmkanaal, met kleinere dosissen behandeld worden waardoor er minder last zal zijn van bijeffecten.

Hoewel er al capsules bestaan met zeer kleine camera’s, hebben deze nog niet de mogelijkheid om medicijn af te leveren, zo laat Philips weten.

Naast het bepalen waar het geneesmiddel afgeleverd moet worden, kan de iPill ook de temperatuur meten en deze doorgeven aan een lokale, externe ontvanger.

De iPill zal deze maand door Philips op de American Association of Pharmaceutical Scientists in Atlanta, Verenigde Staten gepresenteerd worden. Het is op dit moment nog een prototype, maar de huidige versie van de pil is geschikt om op grote schaal te produceren.