Vanaf 18 oktober kunnen alle bezoekers van de Hollywood Music Hall (HMH) in Rotterdam betalen door een sms te sturen aan de kassa’s en muntautomaten. De discotheek is hiermee volgens eigen zeggen de eerste discotheek in Europa waar het entreebewijs, de drankjes en de garderobe betaald kunnen worden met de mobiele telefoon.

Het betaalsysteem, dat ‘Tikkies’ heet, is een online portemonnee waarmee gebruikers kunnen betalen via de mobiele telefoon of internet. Tikkies is de afgelopen vijf maanden getest door een aantal vaste bezoekers van de Rotterdamse discotheek. Op dit moment betaalt 12 procent van de bezoekers de drankjes, garderobe en entree met hun mobieltje. De eigenaar van de club heeft hoge verwachtingen: "De mensen die het betaalsysteem gebruiken vinden het cool en makkelijk. Daarnaast is het ook een soort van ‘hebbedingetje’. Niet alleen in HMH, maar ook in andere horecagelegenheden en winkels zal het zeker aanslaan". Mobiel betalen is volgens de ondernemer erg aantrekkelijk. "Klanten kunnen sneller afrekenen en het is veiliger omdat er minder contant geld in omloop is".

In augustus gingen twee grote proeven met mobiel betalen van start. Bij een C1000 filiaal in Molenaarsgraaf kunnen honderd klanten via hun mobieltje hun boodschappen betalen en statiegeld innen. Betrokken partijen bij die proef zijn onder andere Logica CMG en Rabobank.

Maandag 24 augustus klonk het officiële startsein voor een proef van Payter, de maatschappij de pinbetalingen in Nederland beheert. Duizend Rotterdammers kunnen via hun mobiele telefoon betalen bij dertig winkels (waaronder Albert Heijn) in het centrum van die stad. Verwacht wordt dat eind van dit jaar eerste resultaten va die tests naar buiten worden gebracht.