1 min

Microsoft installeert door middel van updates ongevraagd zoeksoftware op Windows-computers. Microsoft gebruikers reageren woedend.

Windows Desktop Search 3.01 wordt verspreid door Windows Server Updates Services. Dit programma wordt gebruikt door systeembeheerders om updates op een netwerk te installeren.

De Windows Desktop Search software maakt een index van alle bestanden op de harde schijf. Het programma ‘neemt’ hiervoor voorrang op alle lopende processen, waardoor het een geheugenvretend proces wordt. Vele gedupeerden klagen nu dan ook over trage computers.

Onlangs had Microsoft ook al een ‘stunt’ toen Windows automatisch een updatefunctie had geïnstalleerd, ook als ‘Automatische Updates’ was uitgeschakeld. Ook dat zorgde voor problemen bij sommige gebruikers.

Normaal gezien zou software alleen geïnstalleerd worden wanneer de beheerders van de netwerken hier tijdens de eerste update toestemming voor hadden gegeven. Dit is verkeerd gegaan en nu is de software standaard in het update pakket gekomen. De software komt dus ook op de pc als hier in februari geen toestemming voor is gegeven. Microsoft erkent dat het updatebeleid verduidelijkt moet worden. In de tweede webblogposting biedt de softwaregigant haar excuses aan. Hierin staat ook hoe het programma verwijderd moet worden.