1 min

Tags in dit artikel

, ,

ODF presteert onder niveau vindt Sam Hiser, vice president and director of business affairs bij de belangengroep OpenDocument Foundation. Het nieuwe formaat wordt, als ODF ingeruild gaat worden CDF.

Volgens Hisher presteert ODF ver beneden niveau wat betreft compatibiliteit met Microsoft’s OpenXML. De markt zit echter wel te wachten op een goede compatibiliteit. CDF zou het beter doen wat betreft samenwerking met Microsoft’s OpenXML.

De kritiek is niet plotseling ontstaan, Hisher beweert dat er twee jaar geleden door een schikking met Sun hoge verwachtingen gekomen zijn. Sun zou namelijk geld investeren om de samenwerking met OpenXML van Microsoft beter te krijgen, maar tot dusver is hier onvoldoende resultaat van gekomen.

De Nederlandse OpenDoc Society houdt zich hier in Nederland bezig met dergelijke kwesties, deze belangengroep is overigens net opgericht. Zij zien geen problemen in de klachten vanuit de Verenigde Staten.

"ODF is voor ons niet heilig", zegt Ruud Vriens, een van de initiatiefnemers en directeur van Rednose. "Je moet goed kijken naar wat de beste open standaard is om te gebruiken. Dus zul je kritisch naar alle standaarden moeten kijken, ook naar ODF." Vriens is al langer bekend met de discussie en ziet ook wel mogelijkheden in CDF. "Wat voor mij belangrijk is: eindelijk hebben we de discussie waar we hem willen hebben, namelijk op de inhoud van open standaarden."