2min

Tags in dit artikel

, ,

Huawei is bezig met de ontwikkeling van een eigen 3-nanometer Kirin chipset, zo geven Chinese techmedia aan. De chips zouden vooral in smartphones moeten worden toegepast.

De door Chinese techmedia aangekondigde chipsets moeten in de loop van dit jaar beschikbaar komen. De chipsets worden speciaal voor de high-end smartphones van de Chinese techgigant ontwikkeld. Uiteindelijk moeten ze terechtkomen in de voor het vierde kwartaal van 2021 aangekondigde Huawei Mate 50-series.

Primeur voor Huawei

Met het ontwikkelen van een eigen 3-nanometer chipset voor gebruik in smartphones heeft Huawei een primeur. Tot nu toe waren 5-nanometer processors de laatste ontwikkeling op chipsetgebied voor smartphones. De vorig jaar september aangekondigde Huawei Kirin 9000 en Kirin 9000E waren naar eigen zeggen van de Chinese fabrikant de eerste 5-nanometer chipsets voor smartphones. Deze chipsets zitten nu in de Huawei mate 40-series.

Op dit moment zouden ook Samsung en Qualcomm bezig zijn met het ontwikkelen van 3-nanometer chipsets. Daarnaast zou TSMC 3-nanometer chipsets voor Apple ontwikkelen, maar die komen naar verwachting pas in 2022 beschikbaar.

Lastig fabricageproces

Voor Huawei wordt het overigens nog een hele klus om de 3-nanometer chipsets te laten fabriceren, zo verwachten experts. Slechts een aantal fabrikanten zijn in staat deze chipsets te fabriceren, maar die staan onder druk van de door de Verenigde Staten afgekondigde sancties tegen de Chinese techgigant. Fabrikanten als TSMC kunne hierdoor niet aan Huawei leveren.

Huawei kan wel gebruikmaken van de diensten van de Chinese chipfabrikanten SMIC en Hua Hong Semiconductor, maar deze bedrijven zouden nog niet over de technologie beschikken voor het fabricageproces van 3-nanometerchipsets.