Op dit moment is het erg onduidelijk bij wie de consument terecht kan wanneer zij een ongewenst besturingssysteem aantreft op de nieuwe computer. Hier wil Frans Heemskerken, staatssecretaris bij het ministerie van Economische Zaken, wat aan gaan doen. Zo schrijft hij in een brief die hij donderdag aanbiedt aan de tweede kamer.

Wanneer je nu een PC koopt en er geen besturingssysteem op wil, wordt je constant opnieuw doorverwezen, hierin wil de staatssecretaris graag verandering zien. Op deze manier is het duidelijk wie er op moet draaien voor de schadevergoeding.

Ondanks dat in Nederland de meeste computers met Windows geleverd worden heeft Heemskerken hier geen problemen mee. Hij zegt dat de meeste mensen hierom vragen. Heemskerken pleit voor een heldere verkoopsovereenkomst waarin ook de voorgeïnstalleerde besturingssysteem aan bod komt. Volgens Heemskerken hebben consumenten overigens wel genoeg keuze in besturingssystemen.

Heemskerken heeft ook de hulp ingeroepen van NMA, dit is een mededingingsautoriteit. NMA moet een marktonderzoek gaan houden over deze kwestie. De staatssecretaris is niet de enige die aan de bel trekt, ook de Consumentenbond en de vereniging ISOC heeft onlangs een brief verzonden naar de tweede kamer. Buiten deze brief is er nog meer actie ondernomen van buitenaf, een invloedrijke Europese denktank heeft ook al geklaagd. Deze denktank vindt dat deze manier van verkopen de technologische vooruitgang hindert.