2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Casio heeft naar eigen zeggen de snelste consumentencamera ter wereld gemaakt, te weten de EXILIM Pro EX-F1. De camera kan in de zogenaamde burstmode tot 60 foto’s in één seconde maken, maar ook Full HD filmpjes opnemen.

Casio heeft de Pro EX-F1 voorzien van een CMOS sensor van 6,6 miljoen pixels, wat leidt tot zes miljoen effectieve pixels. Voor de snelle burst-functie is er een high-speed LSI-processor toegevoegd. Daardoor kunnen zoals gezegd 60 foto’s in één seconde gemaakt worden, maar de gebruiker kan hierin ook variëren, door bijvoorbeeld twaalf seconden lang vijf foto’s per seconde te nemen. Ook is het mogelijk om de camera continu zestig beelden per seconde te laten maken, die de camera vervolgens opslaat in een buffer. Vervolgens kan er naderhand bekeken worden welke foto er uiteindelijk bewaard moet worden.


Verder kan er een Slow Motion View-functie worden gestart, waarna de beelden in slow-motion op het scherm worden weergegeven. Het mooiste moment kan vervolgens als foto worden weggeschreven. Als er gekozen wordt om 60 foto’s per seconde te maken, wordt de belichting geregeld door een ingebouw led-lichtje. Er is wel een flitser met Rapid Flash-functie voorzien, maar die werkt alleen als er maximaal twintig opeenvolgende foto’s worden genomen bij een maximale snelheid van zeven afbeeldingen per seconde.

Ook de videomodus is vrij uitgebreid bij de Pro EX-F1, zo kan de camera beelden opnemen die te snel zijn voor het menselijk oog. Naderhand kunnen deze beelden afgespeeld worden met 300, 600 of 1200 beelden per seconde. Verder kan de camera ook HD-beelden met een resolutie van 1920×1080 pixels opnemen bij een snelheid van 60 beelden per seconde. Om een video op te nemen hoeft de gebruiker overigens niet te schakelen tussen foto- en videomode, er is namelijk een speciale filmknop voorzien.

Andere specificaties van de camera zijn een optische zoom van 12x, een focusafstand van 36mm tot 432mm, een sluiterijd van 60 tot 1/40.000 seconde en een gevoeligheid van ISO100 tot ISO1600. Opslag gaat via SDHC of SD Memory Card en MultiMediaCard, de energievoorziening komt van een oplaadbare lithium-ionaccu.

Wanneer Pro EX-F1 in de winkels ligt en tegen welke richtprijs is nog niet bekend.