min

Tags in dit artikel

, , , ,

Tijdens de persconferentie op de CES heeft NVIDIA vandaag weer een aantal nieuwe dingen bekend gemaakt. Zo vertelde zij over de nieuwe Hybrid SLI-technologie en de nieuwste chipsets met IGP. Ook kwam een nieuw chipset voor de AMD-platformen aan bod.

Gelijktijdig met de CES heeft NVIDIA haar nieuwe Hybrid SLI-technologie op de markt gezet, samen met haar nieuwste chipsets met IGP’s (Intergrated Graphic Processors). Wat Hybrid SLI doet, is de onboard GPU samen laten werken met een grafische kaart die in een PCI-express slot zit. Zo verbetert de prestatie van het systeem en worden de prestaties per watt volgens NVIDIA beter.

Deze aankondiging impliceert dat er een grote verschuiving aankomt in de doelen van het bedrijf op chipsetgebied. Eerder was het zo dat alleen de low-end gebruikers over een IGP beschikten, maar nu zullen waarschijnlijk alle chips, low- en high-end een IGP hebben.

Twee onderdelen zorgen samen voor Hybrid SLI: HybridPower en GeForce Boost.
Hybridpower zorgt ervoor dat de ‘zware’ GPU in 2D uitgeschakeld wordt zodat er minder vermogen verbruikt wordt door de PC, en GeForce Boost is een soort van SLI dat de performance opkrikt – twee GPU’s zijn natuurlijk sneller dan één. Hybrid SLI werkt op dit moment alleen maar op Windows Vista.

nForce 780a

Naast de aankondiging voor Hybrid SLI, heeft NVIDIA ook haar nieuwe chipset voor het AMD-platform aangekondigd, de nForce 780a. Deze chipset zal ook over een geïntegreerde GPU beschikken voor onder andere Hybrid SLI.

De chipset zal beschikken over een HT 3.0 link om met de CPU te communiceren en biedt 32 PCI-Expressbanen via een NVIDIA nForce 200-chip. Door deze chip beschikt het systeem ook over PCI-expresspoorten van de 2e generatie. Verder beschikt de chipset ook over een aantal andere noemenswaardige features, zoals Posted Write Shortcut. Dat zorgt ervoor dat data van de ene GPU rechtstreeks naar de andere kan, zonder eerst via de CPU te moeten. Dat zou zorgen voor lagere latency’s en dus voor beter schaling in SLI.

De chipset zal verder ESA gecertificeerd zijn en 3-wegs SLI ondersteunen.