Het begint langzamerhand op een trend te lijken. Hardware-onderdelen gaan stukje voor stukje over op multicore. De processors waren het eerste aan de beurt en daarna volgde ATI met multicore videokaarten. De volgende halte zal waarschijnlijk het geheugen zijn.

Met multicore processors van deze tijd is het voor het geheugen lastig om de processors bij te houden. In sommige gevallen wil het geheugen zelfs voor een bottleneck zorgen.

Daarom is er een nieuwe techniek bedacht door cryptograaf Joseph Ashwood. Deze techniek bevat onder andere een speciale controller die op de geheugenmodules aanwezig is en deze controller maakt het mogelijk dat er parallelle toegang tot de geheugenmodules is. Door deze parallelle toegang wordt het mogelijk om meerdere activiteiten sneller te kunnen oplossen.

De nieuwe architectuur maakt snelheden van 16 Gbps mogelijk volgens Ashwood. Bij ddr2-geheugen ligt het theoretische maximum op 12 Gbps. De nieuwe architectuur is vernoemd naar Joseph Ashwood zelf, namelijk de Ashwood Architecture.

Het is alleen nog niet helemaal zeker of dit daadwerkelijk gaat lukken, aangezien Joseph zijn ideeën nog niet in de praktijk heeft uitgevoerd. Op dit moment staat het idee alleen nog maar op papier en wat er dus in het echt zal gebeuren is nog onduidelijk.

De nieuwe architectuur heeft ook nog te kampen met een ander nadeel. Op dit moment is er bij het benaderen van de controllerchip namelijk een vertraging die veroorzaakt wordt door de overhead van de controllerchip.

Joseph heeft een goed gevoel over zijn ideeën en daarom heeft hij dus ook meteen patent aangevraagd, waardoor zijn ideeën niet gestolen kunnen worden. Hij geeft aan dat hij met meerdere details, maar dan moet zijn patent wel worden goedgekeurd.