2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft op haar Windows Vista Help website een aantal tips geplaatst om het besturingssysteem sneller te laten werken. Opmerkelijk genoeg wijst Microsoft in de tips voornamelijk naar derde partijen en geeft het geen tweaks voor het besturingssysteem zelf.

"Hoe snel en mooi computers mogen zijn als ze nieuws zijn, ze lijken allemaal langzamer te worden in de loop van de tijd. De splinternieuwe PC die je vorig jaar gekocht hebt voelt niet zo nieuw meer aan als je een dozijn aan programma’s hebt geïnstalleerd, antispyware- en antivirus-tools erop hebt gezet en grote hoeveelheden rommel van het internet hebt gehaald. De aftakeling kan onopgemerkt gebeuren, tot je op een dag een applicatie wil starten of een document wilt openen en je afvraagt: wat is er met mijn arme pc gebeurt". Zo begint Microsoft het artikel waarin het een aantal tips geeft om Vista sneller te maken.

Als eerste wijst Microsoft op het feit dat veel computerfabrikanten veel software voorinstalleren. Veel van deze software is volgens het bedrijf niet nodig en het verwijderen hiervan kan de pc sneller maken. Ook waarschuwt Microsoft ervoor dat veel fabrikanten hun applicaties standaard op de achtergrond laten draaien met een icoontje in de taakbalk. Die zijn volgens de softwaregigant makkelijk uit te schakelen, wat scheelt in de opstarttijd en de systeembronnen.

Andere tips behelsen het defragmenteren en opruimen van de harde schijf, minder applicaties tegelijkertijd te draaien, het uitschakelen van visuele effecten in Vista en het regelmatig opnieuw opstarten van de pc. Als dat allemaal niet helpt raadt Microsoft aan om meer geheugen in de computer te steken, een andere hardware-onderdeel te upgraden of eens te controleren op virussen en spyware.

Tot slot steekt Microsoft de hand ook nog wel in eigen boezem, want als tip voor de gevorderde gebruiker meldt Microsoft dat er ook nog services uitgeschakeld kunnen worden. Vista draait ongeveer 100 services in de achtergrond, waarvan een aantal uitgeschakeld kunnen worden als je ze niet gebruikt. Microsoft geeft in het artikel niet aan wat de verschillende services doen, daar zou op het internet genoeg over te vinden moeten zijn meldt het bedrijf.