De concurrentie voor ’s werelds dunste notebook, de MacBook Air, zal naar alle waarschijnlijkheid niet lang op zich laten wachten, want volgens insiders gaat Intel de verkleinde processors die in de MacBook Air gebruikt wordt ook aan andere fabrikanten leveren.

Intel heeft op verzoek van Apple de verkleinde variant van de Core 2 Duo processor gemaakt. De 1,6Ghz of 1,8Ghz processors is gefabriceerd op een 65nm proces en maakt deel uit van de Merom processorfamilie. Intel wist de processors uiteindelijk 60 procent kleiner te maken en het energieverbruik terug te brengen naar 20 watt, ten opzichte van de 35 watt die de normale processor gebruikt.

Hoewel de processor op verzoek van Apple is ontwikkeld, staat het Intel vrij om de processor ook aan andere fabrikanten te leveren. En volgens insiders zouden in ieder geval twee fabrikanten hebben aangegeven de processor te willen gaan gebruiken. Volgens analist Nathan Brookwood van Insight 64 is dat echter nog geen garantie voor succes. Volgens Brookwood heeft Apple een voorsprong op het gebied van productdesign en pc-fabrikanten zullen het lastig krijgen die voorsprong terug te halen. Ook vind BrookWood dat Mac OS X een beter besturingssysteem is voor kleine notebooks dan Windows of Linux.

Volgens de bron bij Intel zullen de pc-fabrikanten de producten op basis van de kleine Core 2 Duo binnenkort al op de markt brengen.