min

Tags in dit artikel

, ,

Sun, de maker van Java, heeft bekendgemaakt dat het bedrijf werkt aan een speciale versie van Java voor de iPhone. Deze nieuwe versie komt na juni op de markt en dit is kort na de release van de iPhone 2.0-firmware.

Deze Java versie is volgens Sun gebaseerd op de Java Micro Edition. De Micro Edition wordt ook wel de ME-versie genoemd en zorgt ervoor dat ook iPhone-gebruikers met Java kunnen werken. Apple zelf had weinig interesse in het voorzien van de iPhone met Java en daarom doet Sun het zelf maar, aldus Eric Klein, Suns Vice President of Product Marketing in een interview met Infoworld.

Apple gaf afgelopen donderdag de softwaredevelopmentkit voor de iPhone vrij, hiermee is het voor bedrijven mogelijk om zelf software voor de iPhone te ontwikkelen. Sun zet hiermee direct hoog in met een speciale Java-versie voor de iPhone en de iPod Touch, die van dezelfde SDK gebruikmaakt.

Volgens Klein zal de Java Virtual Machine, de JVM, zo goed mogelijk gebruikmaken van de basisfuncties van de iPhone. Hierbij kun je denken aan de bewegingssensoren en het touchscreen. Hoewel het voor Sun een nieuw platform is, weet Klein wel te melden dat de mogelijkheid bestaat dat Java Standard Edition (SE) en JavaFX– technologieën wellicht ook hun opwachting voor de iPhone zullen maken.

Voordat het zover is zal het eerst de beurt zijn aan de Java Micro Edition. Sun verwacht deze speciale Java-versie na de vrijgave van de iPhone 2.0 firmware in juni beschikbaar te kunnen stellen. De JVM zal volgens Klein gratis beschikbaar gesteld worden middels de door Apple aangekondigde App Store, waar ontwikkelaars hun applicaties voor de iPhone en iPod Touch bechikbaar kunnen stellen.