1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Solid-state Drivers (SSD’s) worden op dit moment aanzien als ‘je van het’ van de opslagmarkt. De drives beloven snelle dataoverdracht, lage toegangstijden, een lager gewicht en minder warmteproductie. Tegenwoordig zijn de drives echter nog zeer duur.

De hoge prijzen van de mainstream 64GB grote SSD’s hebben bedrijven als Dell, Apple en Lenovo er niet van weerhouden de drives te installeren in hun laptops. Dell biedt al SSD’s aan sinds april 2007 en Apple biedt een SSD van 999 dollar aan voor haar Macbook Air. Lenovo’s Thinkpad X300 en de verwachte Dell Latitude E4200 hebben enkel een SSD aan boord. De prijzen van deze drives verminderen met 40 à 50 procent per jaar, dus de interesse voor deze drives zal de komende jaren zeker toenemen.

Seagate, dat voorlopig blijft bij haar klassieke harde schijven, is niet onder de indruk van de opkomst van de de SSD. "Eerlijk gezegd zie ik de flashnotebook niet goed verkopen", aldus Bill Watkins, CEO van Seagate. "We zien gewoon het voordeel er niet van in." Watkins is bekend om zijn scherpe uitspraken, zo zei hij in 2006: "Laten we eerlijk zijn: we veranderen de wereld niet. We maken een product dat mensen meer rommel laat kopen en naar porno kijken."