2min Devices

SSD’s kunnen nog niet winnen van harde schijven

Voorlopig blijven de traditionele harde schijven nog wel even bestaan. De SSD’s zijn kunnen voorlopig nog niet winnen van de harde schijven. Het probleem ligt hem voornamelijk in de prijs van de NAND flash-chips.

SSD’s kunnen nog niet winnen van harde schijvenVolgens diverse analisten ligt het probleem van de SSD bij de leveranciers van NAND flash-chips. Deze zouden de prijzen te hoog hebben gehouden, inmiddels is er wel sprake van een prijsverlaging maar deze is te laat en niet groot genoeg om het tij te keren. Zoals het er nu naar uit ziet zal de prijs per NAND GB in het najaar zakken naar z’n 1,20 dollar om door te zakken naar de 1 dollar aan het einde van het jaar.

Het is dus duidelijk dat je bij een SSD veel minder GB’s krijgt voor je geld. Een Terabyte SSD moet aan het einde van het jaar nog steeds z’n 1000 dollar kosten, voor dat bedrag kan je op zijn minst 10 goede SATA schijven kopen. Ze zijn wel iets minder snel maar voldoen prima voor de meeste gebruikers.

De SSD’s zijn voorlopig alleen aantrekkelijk voor mensen en bedrijven die behoefte hebben aan een snel opslagsysteem dat geen last heeft van schokken en bewegingen en bereidt is daarvoor te betalen. Dan voldoet de SSD prima aan de gestelde eisen, alleen die markt is een stuk kleiner.

In bepaalde delen van de markt is er dus duidelijk sprake van groei. Volgens onderzoeksbureau Objective Analysis worden er dit jaar z’n 4 miljoen SSD’s verkocht. In 2015 verwacht het bureau dat er z’n 40 miljoen verkocht gaan worden, wat dan wel goed is voor een omzet van 7 miljard dollar.

Of we veel waarde moeten hechten aan dit onderzoek is echter maar de vraag, de prijzen van geheugen gaan nog harde op en neer dan de AEX. De producenten van NAND geheugen moeten toch echt een keer de concurrentie aan en voor de consument moet de prijs van 1GB NAND geheugen toch echt zakken naar maximaal 50 dollarcent per GB.