2min

Tags in dit artikel

, ,

Terwijl er bij Apple nog wordt nagedacht over een notebook met flashgeheugen, biedt Fujitsu nu al de mogelijkheid om een laptop te voorzien van een solid state disk (SSD) van 16GB of 32GB groot. De gevraagde prijzen zijn echter niet mis.

Flashgeheugen is in opkomst. Zowel SanDisk en Samsung tonen op de CeBIT hun 3,5 inch SSD modellen, die geschikt zijn voor notebooks en ook Intel heeft laten weten met goedkope SSD’s op de markt te gaan komen. De grote voordelen van SSD ten opzichte van traditionele hardeschijven is dat er bij SSD geen bewegende delen worden gebruikt, waardoor deze opslagmedia beter bestand is tegen schokken en ook nog energiezuiniger is. Nadeel van SSD is momenteel de hoge prijs.

SanDisk kondigde in januari een 1,8 inch versie van een 32GB SSD aan voor een prijs van 700 dollar. Afgelopen week liet het bedrijf echter weten dat het het 2,5 inch 32GB model voor 350 dollar gaat verkopen. Per gigabyte zijn hardeschijven echter nog altijd goedkoper. Fujitsu heeft Samsung als leverancier voor haar SSD’s , volgens Samsung hebben haar modellen een leessnelheid van 56MB/s. Opmerkelijk is dat SanDisk voor haar SSD’s een leessnelheid van 67MB/s aanhoudt.

Maar schijnbaar zijn de implementatiekosten ook enorm hoog, want het toevoegen van een SSD schijf aan een notebook van Fujitsu is vele malen duurder dan de prijs die SanDisk opgeeft. Fujitsu heeft de SSD optie beschikbaar gemaakt voor haar LifeBook P1610 en LifeBook B6210, er is te kiezen tussen een 16GB of een 32GB SSD schijf. Kiest de klant voor een 16GB SSD dan betaalt hij 650 dollar bovenop de originele prijs, een 32GB kost 1.300 dollar extra.

Fujitsu denkt echter dat er wel vraag zal zijn naar deze opties, ook al zal de markt momenteel niet enorm zijn. Volgens het bedrijf hoeven beurshandelaren zich met een dergelijke laptop niet meer druk te maken als ze hun laptop perongeluk laten vallen tijdens hun werk.