1 min

Tags in dit artikel

,

Advanced Micro Devices, beter bekend als AMD, heeft afgelopen woensdag nieuwe microprocessors voor de desktopmarkt aan het publiek getoond. AMD hoopt met deze nieuwe lijn beter met Intel te kunnen concurreren.

Bij de chips in de Phenom-familie zitten er ook een paar met drie cores. Volgens AMD geeft dit in bepaalde gevallen een 30 procent snelheidsverbetering vergeleken met een dual-core processor op dezelfde kloksnelheid.

AMD had voor het eerst in 2007 al plannen voor de Phenom X3-processor, maar na een moeilijk jaar waarin het bedrijf een verlies leedt van 3,4 miljard dollar liet de introductie van deze chip nog even op zich wachten. AMD had in 2007 vooral last van een ontwerpfout in hun Barcelona-serverchip.

De processors die woensdag zijn geïntroduceerd zijn in eerste instantie gericht op de normale pc-markt. Maar ook aan overclockers is gedacht met de "Phenom Black Edition", die voor hen interessant is vanwege zijn flexibiliteit om te overklokken.

Analist Rob Enderle, van de Enderle Group, ziet deze nieuwe poging van AMD om het gat met Intel te dichten met vertrouwen tegemoet. "AMD richt zich meer op de mainstream-markt en ik denk dat ze het daar goed in zullen doen", aldus Enderle.

De klokfrequenties van de nieuwe processors variëren tussen de 2,1 GHz voor de AMD Phenom X3 8400-processor en 2,3 GHz voor de AMD Phenom X3 8600-processor en zullen later deze week beschikbaar worden.