2min Devices

‘Google ontwikkelt eigen processors voor Chromebooks’

‘Google ontwikkelt eigen processors voor Chromebooks’

Google is bezig eigen processors te ontwikkelen voor gebruik in Chromebooks. Dit meldt de zakelijke nieuwssite Nikkei Asia op basis van bronnen. Daarnaast zou de techgigant ook processors ontwikkelen voor andere hardware devices.

Google heeft de laatste tijd, zeker door de huidige pandemie, de vraag naar Chromebooks sterk zien toenemen. Niet alleen werden er meer zelf gefabriceerde Chromebooks verkocht, ook OEM-versies van andere fabrikanten zagen de vraag flink toenemen naar deze eenvoudige laptops.

Deze enorme vraag heeft blijkbaar bij de techgigant doen beseffen dat het ontwikkelen van een eigen processor voor deze devices misschien een handig idee is. Door zelf processors te bouwen is de techgigant niet meer afhankelijk van andere leveranciers -een groot probleem deze dagen met het chiptekort- en kan zo sneller meer Chromebooks produceren. Ook kunnen met de speciale processors de prestaties van de Chromebooks flink worden verbeterd dan wanneer zij bijvoorbeeld Intel-processors gebruiken. Google zou hiermee het voorbeeld volgen van Apple dat nu ook zijn hardware zoveel mogelijk voorziet van zijn eigen processors.

Specificaties processor

De custom processor van Google voor zijn Chromebooks is waarschijnlijk gebaseerd op Arm-technologie. Andere specificaties zijn niet bekend, maar experts verwachten dat veel functionaliteit wordt gedeeld met de technologie van de eigen -op Android gebaseerde- komende Pixel 6 -en Pixel 6 Pro-smartphones van de techgigant. Bijvoorbeeld eigenschappen van de in de smartphones aanwezige eigen Tensor-chipset.

Aandacht voor AI

Deze laatste gedachte maakt dat de nieuwe processor voor de Chromebooks ook modules krijgt voor AI workloads. De Tensor-chip beschikt al over deze modules. Daarnaast heeft de techgigant eerder dit jaar ook specifieke AI-chipsets geïntroduceerd, de Tensor Processing Units, die nu via de cloud als een soort AI-as-a-Service worden aangeboden.

Terugkeer naar tablets

Niet alle Chromebooks staan op de nominatie bij Google om een eigen specifieke processor te krijgen. Volgens de geruchten is de techgigant ook bezig een speciale chipset te ontwikkelen voor tablets. Dit zou kunnen betekenen dat Google een terugkeer naar dit marktsegment overweegt. Twee jaar geleden stopte de techgigant nog met het bieden van tablets op basis van zijn eigen OS.

De nieuwe eigen processors worden in 2023 verwacht.