2min

Tags in dit artikel

, ,

Sinds de overname van ATI door AMD staat het er wat beter voor met de deadlines bij ATI. AMD/ATI is op dit moment namelijk bezig met de Radeon 4800 die gebruikmaakt van de RV770-chip. AMD/ATI heeft echter een zeer goed gevoel over deze chip en is van plan om de chip eerder op de markt te zetten dan waar voorheen sprake van was.

Zoals het er nu naar uitziet lijkt het dat de nieuwe producten van AMD/ATI al in mei gaan komen. Deze producten zijn niet alleen gericht op de desktop-markt, maar er worden ook nieuwe producten gelanceerd voor de notebooks. In deze nieuwe productenserie zit waarschijnlijk ook de RV770-chip en deze zal gebruikt worden in de Radeon 4800-serie.
Dezelfde chip die voor de Radeon 4800-serie gebruikt zal worden, komt ook voor in de FireStream en FireGL kaarten die vaak gebruikt worden in workstations. De RV770 zal twee verschillende soorten geheugen ondersteunen, namelijk GDDR3 en GDDR5. AMD/ATI kiest echter voor GDDR5 en zal dan ook al haar eigen gefabriceerde kaarten van dit geheugen voorzien.

Op het moment van schrijven lijkt het erop dat er twee kaarten aanwezig zullen zijn in de Radeon 4800-serie, namelijk de Radeon HD 4850 en de Radeon HD 4870. Een verschil tussen de kaarten is de snelheid van de core. Bij de 4850 zal deze ongeveer rond de 800 MHz liggen en bij de 4870 zal de core op een kloksnelheid draaien van ongeveer 1 GHz. De geheugencontroller van de kaarten is echter niet veranderd, want deze beschikt nog steeds over 256-bits. Om de kaarten van NVIDIA qua performance bij te blijven heeft men bij AMD/ATI de texture memory units verhoogd, want de RV770 heeft nu namelijk de beschikking over 32 texture memory units.

De Radeon 4800-kaarten kunnen aan verschillende soorten geheugen gekoppeld worden. De 256 MB-variant zal waarschijnlijk gebruikt gaan worden door oem’s en de 512 MB-kaarten zullen in het mainstream-segment vallen. Het is ook mogelijk om een Radeon 4800-kaart te nemen met 1 GB aan geheugen. Deze kaarten zullen waarschijnlijk meer in de exclusive lijn terechtkomen.