min

Tags in dit artikel

,

Eén week nadat bekend werd dat zowel het Britse O2 als Carphone Warehouse zonder 8GB-iPhones zouden zitten, meldt de Britse krant The Guardian dat beide winkels nu definitief zonder iPhones zitten.

De Britse telecomprovider O2 maakte in samenwerking met retailer Carphone Warehouse op woensdag 16 april bekend dat het tot 1 juni 2008 de 8GB-variant van de iPhone voor 169 in plaats van 269 Britse ponden zal verkopen. De beslissing hiervoor kwam nadat T-Mobile in Duitsland de prijs van de basisversie van de iPhone verlaagde naar slechts 99 euro, weliswaar in combinatie met een duurder abonnement.

Volgens bronnen binnen de Franse persdiensten zou Apple ook Orange – als Franse exclusieve provider – hebben proberen te overtuigen om een prijsdaling van de basisversie door te voeren. Providers mogen dat namelijk zelf beslissen, zo bevestigde het bedrijf tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week donderdag.

Volgens de krant zitten beide verkooppunten in het Verenigd Koninkrijk nu definitief zonder de basisversie van de smartphone en zal de voorraad voorafgaand aan de aankomende lancering van de 3G-iPhone niet opnieuw aangevuld worden. Eerder zouden O2 en Carphone Warehouse volgens geruchten nog enkele duizenden iPhones voorradig hebben, maar door de kortingsactie van eerder deze maand liep de vraag naar iPhones storm en bleek de vraag binnen de kortste keren meer dan verdubbeld.

Carphone Warehouse is daarnaast ook door de 16GB-varianten heen, O2 heeft volgens de krant nog voorraad over, maar ook dat zal niet lang meer duren. De vraag verplaatst zich dan wel naar de 16GB-variant, zo is de verwachting. Volgens de krant ligt het voor de hand dat Apple gestopt is met het produceren van de basisversie van de iPhone om de laatste hand aan de 3G-iPhone te kunnen leggen. Deze zou gepland staan voor begin juni.

Men speculeert over een basisversie – met 8GB opslagcapaciteit – van de nieuwe generatie iPhone die 399 dollar zal kosten. Daarnaast zal het topmodel met 16GB 500 dollar kosten. Zoals wij eerder vandaag al berichtten verwacht men dat AT&T ook de prijs van de iPhone omlaag zal brengen. Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal met maar liefst tweehonderd dollar.

Hoewel het allemaal heel spectaculair mag lijken, spant de Verenigde Staten wat betreft de verkoop van iPhones nog altijd de kroon. Daar werden in drie maanden tijd ongeveer 1,7 miljoen iPhones verkocht, terwijl in Europa de teller bleef steken op enkele honderdduizenden.
Apple blijft vol vertrouwen dat het haar doel van tien miljoen iPhones in 2008 gaat halen.