Volgens het Britse Mobile Today heeft de kortingsactie voor de 8GB-variant van de iPhone van vorige week tot een toename in het aantal verkochte iPhones geleid. De winkels van O2 en Carphone Warehouse, die de iPhone verkopen, kunnen in veel gevallen de vraag niet aan en spreken over een verdubbeling van het aantal verkochte iPhones.

O2 maakte vorige week de 8GB-variant van de iPhone honderd pond goedkoper, waarmee de prijs op 169 pond (210 euro) uitkomt. De prijs van de duurdere 16GB-variant bleef ongewijzigd op 329 pond (408 euro). De kortingsactie loopt van 15 april tot 1 juni 2008. Volgens analist Gene Munster van Pipar Jaffray was de prijsdaling van vorige week een opstap naar de 3G-variant die naar verluidt in juni op de markt zal komen.

Volgens de grote winkels in Birmingham, Newcastle en Londen waren op dag één van de kortingsactie alle iPhones al uitverkocht. Daarnaast zijn volgens een medewerker van het Londense Carphone Warehouse de verkopen verdubbeld van dertig naar ruim zestig per dag. Door de onverwachte explosieve toename van verkopen kunnen de winkels in veel gevallen niet aan de vraag voldoen. "Waar normaal per dag zo’n een of twee iPhones verkocht werden is dat aantal inmiddels al gestegen naar twintig", zo verklaart een andere medewerker van Carphone Warehouse.

Voor veel analisten kwam de korting als een volkomen verrassing, hoe dan ook is gebleken dat deze wel degelijk nodig is om de verkoop van iPhones in het Verenigd Koninkrijk te stimuleren. Veel analisten vonden de iPhone voor de korting te duur en gaven al in een vroeg stadium aan dat een prijsdaling noodzakelijk zou zijn.

Ben Wood van CCS Insight verklaarde het volgende: "Het uitblijven van een prijsdaling voor de iPhone is de voornaamste barrière voor de goedkeuring van de telefoon." "Op de Europese markt, waar de iPhone beschikbaar is, zullen de meeste potentiële kopers hun telefoon regelmatig upgraden naar nieuwere modellen en zelden hiervoor een extra bedrag betalen". Bij de iPhone is het juist het tegenovergestelde, daar betaal je juist de hoofdprijs voor het apparaat. Volgens hem is dit dan ook de voornaamste oorzaak voor de populariteit van de smartphone.

Gene Munster van Pipar Jaffray verklaarde vorige week al over bronnen te beschikken die de komst van nieuwe iPhone-modellen bevestigen. Deze zullen volgens hem aantrekkelijk geprijsd zijn. Hij denkt hierbij bijvoorbeeld aan een iPhone die tussen de twee en drie honderd dollar gaat kosten. Daarnaast zal er volgens Munster een gefaseerde prijsdaling in het topmodel uitgevoerd worden waarmee de prijs van 489 naar 314 dollar zal dalen.