De geruchtenmolen lijkt deze week niet stil te staan. Haast elke dag komt er wel iets nieuws naar buiten dat de komst van een nieuwe iPhone aankondigt. In dit artikel zetten we de berichten van de afgelopen paar dagen even op een rijtje.

[b]Nieuwe iPhone in voorraadsysteem Europese retailer?[/b]

Allereerst doken donderdag in het voorraadsysteem van Carphone Warehouse, een grote Europese retailer, vier nieuwe placeholders voor telefoontoestellen op. Het gaat om een ‘Apple iPhone16Gbv3’, en een ‘Apple iPhone 32Gbv3’. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit, zoals bij de iPhone 3G ook nu al het geval is.


Dit is tevens consistent met de eerdere berichten dat Apple van plan is om de opslagcapaciteit van de iPhone fors uit te breiden. Het zou hierbij in ieder geval gaan om 32GB-model dat in de plaats gekomen zou zijn van het oude 16GB-model, maar ook een 16GB-model dat in de plaats gekomen zou zijn van de huidige 8GB-iPhone.

[b]Nieuwe foto’s van de 3e generatie iPhone[/b]

Om de geruchten te blijven voeden, kwamen er de afgelopen dagen ook weer een hoop foto’s naar buiten. Variërend van foto’s die een screenshot tonen van een testversie van de Apple-website tot foto’s van het aankomende toestel zelf. Omdat de authenticiteit van de foto’s niet vastgesteld kan worden, plaatsen we deze slechts ter informatie.

Onderstaande foto is afkomstig van iSpazio, een Italiaans weblog in het teken van de iPhone, en laat naar verluidt de nieuwe iPhone zien. De website claimt deze (en de foto daaronder) van een tipgever te hebben gekregen.

Het interessante aan bovenstaande foto is het feit dat de voorzijde een groen lampje heeft. Meest logische conclusie die daaruit getrokken worden, is een camera à la iSight op de voorzijde van het toestel om video conferencing mogelijk te maken.

Wat ook opvalt aan de foto is de kleur van de schermrand (bezel). Zoals we eerder al berichtten zou Apple ervoor gekozen hebben om deze zwart in plaats van zilver – zoals bij de iPhone 3G het geval is – te maken. Dat is op het screenshot ook het geval. Verder is duidelijk te zien dat de (oor)speaker van het toestel helemaal naar boven is verplaatst, zoals eerder uit de gelekte schermrand ook al bleek. Dit mogelijk ook om plaats te maken voor een camera op de voorzijde, al is dat slecht speculatief.

Bovenstaande foto toont de ‘nieuwe iPhone’ in een testversie van de online Apple Store. De focus ligt in deze afbeelding op de ‘Internet Tethering’-functie waarmee de internetverbinding van het toestel met bijvoorbeeld een laptop gedeeld kan worden, een van de nieuwe functies van het aankomende iPhone OS 3.0.

iSpazio publiceerde (Italiaans) deze week nog meer foto’s van de nieuwe iPhone. Op onderstaande foto’s is alleen het toestel zelf te zien, hetgeen ook weer consistent is met bovenstaande foto’s en hetgeen op basis van geruchten al was vastgesteld.

Volgens TUAW bevatten de toestellen op deze twee foto’s een aantal unieke eigenschappen. Zo lijkt het alsof er een extra knop is toegevoegd aan de zijkant van het toestel. Dit zou mogelijk een knop voor de camera kunnen zijn. Verder lijkt de ingang voor de oortelefoon – op basis van de foto’s – verplaatst te zijn naar de onderzijde.

[b]Nieuwe iPhone gaat iPhone Video heten?[/b]

Verder bracht TUAW het gerucht de wereld in, dat de nieuwe iPhone ‘iPhone Video’ gaat heten. De website baseert zich op een anonieme tip die verwijst naar de ondersteuningspagina van de Amerikaanse telecomprovider AT&T.


Bij de keuze van een toestel kan er volgens de tipgever naast de gewone iPhone en de iPhone 3G ook gekozen worden uit een item met de naam ‘iPhone Video’. Inmiddels heeft AT&T de bewuste pagina weer aangepast, maar bovenstaand screenshot ondersteunt de beweringen van de tipgever.

[b]Duitse website claimt lancering nieuwe iPhone op 19 juni[/b]

De Duitse website iFun.de claimt op basis van ‘zeer betrouwbare informatie’ te kunnen stellen dat de nieuwe iPhone vanaf 19 juni verkrijgbaar zal zijn. De website vermoedt dat deze datum wereldwijd zal gelden. iFun.de acht de kans verder zeer groot dat de details over de nieuwe iPhone aanstaande maandagavond bekendgemaakt zullen worden.

[b]Walt Mossberg hint naar iPhone[/b]

Walt Mossberg, dé vooraanstaande journalist op Apple-gebied, bevestigde onlangs in een review over de Palm Pre – welke gezien wordt als een geduchte concurrent van de iPhone – een aantal geruchten omtrent de nieuwe iPhone.

Hij zei dat de nieuwe iPhone die volgende week onthuld zal worden, ‘veel nieuwe functies’ zal hebben die volgens hem de hooggespannen verwachtingen van de Pre – die de iPhone in zou gaan halen – wel eens zouden kunnen veranderen.

Mossberg stelt tevens dat de nieuwe iPhone waarschijnlijk binnen een maand verkrijgbaar zal zijn en waarschijnlijk een fysiek toetsenbord zal ontberen. Dat laatste lijkt ook vrij logisch aangezien Apple altijd gezegd heeft niks te zien in een fysiek toetsenbord voor de iPhone.

Aan de uitspraken van Mossberg wordt binnen de Apple-scene veel waarde gehecht. Hij heeft doorgaans de eerste testexemplaren van Apple-producten al in bezit voordat andere grote media de hand kunnen leggen op uitgelekte informatie. Hij heeft dan ook zeer goede connecties binnen Apple en met name met de Apple-kopstukken.

[b]Financial Times: Goedkopere iPhone[/b]

Ook de Financial Times doet een duit in het zakje. De zakenkrant claimt dat Apple een iPhone gaat lanceren met een ‘substantieel lagere prijs’. Dit om de verkopen een beetje te stimuleren. De krant stelt ook dat het toestel misschien al dezelfde dag als de introductie verkrijgbaar zou kunnen zijn.

[b]Tot zover[/b]

Tot zover de geruchten van de afgelopen paar dagen omtrent de nieuwe iPhone. Maandag 8 juni 2009 doen wij vanaf ons forum rechtstreeks verslag van de WWDC-keynote. De verslaggeving start om 18.30 uur en de keynote zelf begint om 19.00 uur. Een speciaal topic zal maandag in de loop van dag verschijnen.

Tevens kun je in het speciale WWDC 2009-topic alle verwachtingen nog een keer op een rijtje zien en daar met andere lezers over discussiëren en speculeren. Wij, als redactie, zien erg uit naar maandag en wij hopen jullie ook.