1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Een Europese richtlijn, die telecombedrijven verplicht om de gegevens van het telefoonverkeer 6 tot 24 maanden bij te houden, dreigt niet alleen de privacy van de gebruikers te schenden, maar kan ook leiden tot prijsstijgingen van 25 procent voor telefonie- en internet, zo stelt Geert Somers, voorzitter van de juridische werkgroep bij de Belgische associatie voor internet serviceproviders.

"Als de richtlijn in de Belgische wet wordt opgenomen zoals hij nu op papier staat, dan komt de privacy van de Belgische burger serieus in gevaar, aldus Somers. "Eigenlijk komt het erop neer dat ieder van ons als een potentiële verdachte aan het preventieve toezicht van de overheid wordt onderworpen (…) Nochtans is het efficiënter om de strijd tegen zware criminelen te voeren via gerichte opsporingen, waarbij gegevens pas bijgehouden worden van zodra iemand verdacht wordt." Ook de Liga voor de Mensenrechten kan niet lachen met de maatregel.

Niet alleen de privacy van de gemiddelde Belg komt in gevaar, ook zullen de al zo hoge prijzen voor telecom- en internet- toepassingen in België waarschijnlijk nog hoger worden. Voor operatoren betekent het bijhouden van die gegevens namelijk een enorme investering. Maar liefst 100 miljoen euro per jaar zal moeten worden besteed aan de opslag van die gegevens, zo blijkt uit onderzoeken uit het buitenland. "Indien de kosten bij de operatoren worden gelegd, zullen zij die verhalen op hun klanten", zo gaat Somers verder. "Een prijsstijging met 25 procent is niet uitgesloten".