1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Chinees-talige Economic Daily News (EDN) meldde gisteren dat Apple van plan is om vanaf 2009 de complete MacBook-lijn van LED-verlichte TFT’s te gaan voorzien.

De beslissing is een volgende stap in verwoede pogingen van Apple om milieuvriendelijker te produceren en milieuvriendelijker computers te maken. De 15 inch MacBook Pro, Apple’s notebook in de duurdere prijsklasse, werd in juni 2007 als eerste voorzien van een LED-beeldscherm. Later volgden de 17 inch MacBook Pro en begin dit jaar nog ’s werelds dunste laptop, de MacBook Air.

De LED-verlichtingstechniek kent verscheidene voordelen ten opzichte van het huidige CCFL (een soort TL-buisje). LED-verlichte displays hebben een egaler verdeelde verlichting wat de kwaliteit van het scherm ten goede komt en het verbruikt een stuk minder stroom dan CCFL’s. Buiten dat is de levensduur ook hoger, een CCFL wordt minder naar verloop van tijd netzoals dat bij een gloeilamp gebeurd. Daarnaast heeft LED als belangrijk voordeel dat het scherm meteen op volle sterkte is en je dus niet enkele seconden hoeft te wachten. Ook is het scherm veel helderder dan het eerder genoemde CCFL.

Hoewel Apple wordt verwacht (een gedeelte van) zijn MacBook-lijn nog dit jaar te gaan updaten, moeten gebruikers die wachten op de LED-beeldschermen waarschijnlijk nog tot 2009 wachten. Mogelijkerwijs introduceert Apple deze dan op de MacWorld in januari 2009.