2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het is Daan Hobbelen, ingenieur en student van de TU Delft, gelukt om een zeer geavanceerde lopende robot te bouwen. De robot heeft de naam Flame gekregen en kan helpen om meer inzicht te verkrijgen in de menselijke loopbeweging.

Flame gebruikt het menselijke loopgedrag dat bestaat uit het gecontroleerd voorover vallen om goede bewegingen te kunnen maken. Dankzij deze methode is het mogelijk geworden om een stabiele, energiezuinige en vloeiende looprobot te bouwen. Wat knap is, gezien het gecontroleerd voorover vallen wordt beschouwd als een zeer instabiele methode.

De robot bevat zeven motoren, een evenwichtsorgaan en verscheidene algoritmen die voor zijn stabiliteit zorgen. Dankzij het evenwichtsorgaan is het bijvoorbeeld mogelijk om de voeten iets uit elkaar te zetten als hij dreigt te vallen. Volgens Hobbelen is Flame de meest geavanceerde looprobot ter wereld die de menselijke bewegingssturing als uitgangspunt heeft.

Het bouwen van een looprobot is naast de verbetering van robots ook handig voor onderzoek naar mensen met loopproblemen. Flame kan bijvoorbeeld helpen met het maken van betere diagnoses, trainingen en revalidatieapparatuur. Hobbelen noemt als voorbeeld de enkel die deels te beschouwen is als veersysteem waarvan de optimale stijfheid bepaald kan worden. Dankzij zijn onderzoek naar de enkels van Flame weten bewegingsingswetenschappers nu meer over deze materie.

Op de robot wordt overigens Linux gebruikt evenals een PC104-computer. Flame heeft een grootte van 1 meter 30, een massa van 15 kilogram en loopt met een gemiddelde snelheid van 0,45 meter per seconde. Daan Hobbelen promoveert op 30 mei op de robot. Video’s van de robot kunnen worden bekeken onderaan deze pagina.