Onderzoekers presenteren een robot met een grootte van ongeveer 1.65 meter. Nou is dit niet het meeste bijzondere, het meest bijzondere aan deze robot is namelijk het feit dat deze draait op een Mac mini en gestuurd wordt door een laserstraal.

De onderzoekers welke de robot presenteerde hebben het de naam EL-E gegeven. Deze robot is in staat om voorwerpen op te pakken waarop gewezen wordt met een laserstraal. Onderzoekers van Georgia Tech en Emory Universities hebben de EL-E zeer veel nuttige functies meegegeven. Zo kan de robot bijvoorbeeld patiënten helpen welke een ziekte hebben waardoor zij niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen.
De EL-E, welke in z’n geheel draait op een Mac mini die in hem verwerkt zit, is in totaal ongeveer 1,65 meter groot. De buitenkant van de robot is vooral bedekt met sensors, lasers en camera’s die de robot allemaal helpen met het vinden van het object dat aangewezen wordt met de laserstraal.

Om de robot te laten werken moet de gebruikers simpelweg met een laserpen voor een aantal seconden richten op het object dat opgepakt moet worden. Om de gebruiker te laten weten dat EL-E de opdracht begrepen heeft zal hij vervolgens een toon laten horen en zich verplaats naar het object. Dit verplaatsen gebeurt op de wielen die onder de robot zitten. Op het moment dat het object binnen bereik is zal de robot het object vastpakken. Als de gebruiker vervolgens met de laserpen wijst naar zijn of haar voet zal de robot terugkomen naar de gebruiker. Vervolgens zal de robot eerst zoeken naar een menselijk gezicht voordat het het object overdraagt. Volgens de onderzoekers die werken aan de robot, heeft de EL-E het negentig procent van de tijd bij het rechte eind.

Tegenover de Associated Press verklaarde Charlie Kemp, directeur van de afdeling Healtcare Robotics van Georgia Tech: "De gehele wereld wordt zo klikbaar. Alle objecten worden buttons. Wanneer je er een aanklikt, zal de robot komen en dit voor je pakken."

De robot is op dit moment pas in een vroege staat van ontwikkeling. Het is op het moment bijvoorbeeld nog zo dat de arm slechts iets meer dan een halve kilogram kan optillen. De onderzoekers zelf zijn wel zeer optimistisch over de mogelijke toepassingen van de robot. Zij voorspellen een toekomst waarin de EL-E het mogelijk zal maken om deuren voor je te openen, licht uit te doen en mensen door hallen te leiden.

Bij het maken van deze robot willen de ontwikkelaars de standaard ‘regels’ voor robots aanpassen. Kemp is namelijk van mening dat men bij het ontwikkelen van een robot zich veelal te veel bezig houdt met het laten lijken van de robot op een mens. Volgens Kemp is het hierdoor zo dat men helemaal niet let op andere manieren waarop de robot zou kunnen interacteren met de mens. Kemp wil hier juist iets aan veranderen door zich juist niet te concentreren op het zoveel mogelijk laten lijken van de robot op de mens.

De onderzoekers plannen om de robot deze zomer nog in een echte omgeving te testen met patiënten die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen. De kosten voor het ontwikkelen van deze robot heeft men echter nog niet naar buiten gebracht.