KPN Nederland lanceert als eerste in Europa een grootschalig netwerk voor het kijken van televisie op de mobiele telefoon via het DVB-H-netwerk.

De dienst gaat van start op 5 juni en zal bij lancering tien zenders aanbieden die te bekijken zijn. Het gaat hier om: Nederland 1, Nederland 3, RTL 4, RTL 24, SBS 6, Jetix/Veronica, MTV Music, Discovery Channel, Xite en Nick Toons. RTL24 is speciaal voor de mobiele telefoon ontwikkeld.

DVB-H is de draagbare versie van Digital Video Broadcasting – Terrestrial, kortweg DVB-T, en is sinds november 2004 een ETSI-standaard. In Europa hebben 17 landen DVB-H als standaard erkend, terwijl in Groot-Brittannië en Frankrijk de standaard DMB is. Toch is Nederland het eerste land dat een grootschalig DVB-H-netwerk krijgt.

KPN MobielTV, zoals de dienst gedoopt is, is te verkrijgen vanaf 9,95 euro per maand en is slechts beschikbaar op twee telefoons, namelijk de LG KB620 en de Samsung P960. Later zullen er door zowel LG, Samsung als Nokia meer toestellen worden gemaakt die het DVB-H-signaal kunnen ontvangen en verwerken.

Of KPN MobielTV een succes wordt, valt nog te bezien. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid mobiele telefoons die het signaal kunnen verwerken en of er genoeg interesse is van de consumenten. KPN zelf gelooft wel dat zijn dienst een succes gaat worden. Ze gokt erop dat vooral tijdens de wachtmomenten mensen televisie zullen gaan kijken.

Digitenne, dochteronderming van KPN en vergunninghouder van digitale ethertelevisie, is verantwoordelijk voor het opbouwen van het DVB-H-netwerk. Er is speciaal gekozen voor DVB-H omdat dit de standaard in Europa is. In Korea is overigens eenzelfde netwerk reeds opgebouwd.