min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het is nog niet officieel bekend gemaakt, maar men gaat er vanuit dat de Phenom FX van AMD, met de codenaam Deneb, naar alle waarschijnlijkheid in het eerste kwartaal van 2009 gaat verschijnen.

Een aantal mensen verwacht dat AMD met deze processor de Intel-processoren misschien wel te snel af kan zijn. Of dat werkelijk zo zal zijn kunnen we nog niet zeggen, want daarvoor moeten we eerst op "echte" benchmarks wachten voordat we hier een juist oordeel over kunnen geven. Aan de andere kant zou AMD wel een goede kans maken met deze processor om de performance-kroon van Intel over te nemen. De quad-core zou namelijk geen moeite hebben met een kloksnelheid van 3GHz en is gebaseerd op een procédé van 45nm. Dat AMD weer de "echte" high-end markt met hun processoren zal betreden blijft dus goed mogelijk.

De Phenom FX zal een processor zijn die de beschikking heeft over een L3-cache van 6MB. Ook zou de processor een goed overklokpotentieel hebben en "vriendelijk" zijn in het overklokken. Extra pluspunt bij het overklokken is de unlockte multiplier waar de processor over beschikt. Deze is dus helemaal naar wens in te stellen. Waarschijnlijk zal deze processor tijdens de verkoop dan ook de naam Black Edition meekrijgen, aangezien deze naamgeving goed heeft gewerkt volgens AMD.

Rond dezelfde tijd komt Intel met zijn nieuwe quad-cores die onder de codenaam Nehalem door het leven zullen gaan. Deze processor kan overweg met acht threads en heeft ook een grote kans om sneller te zijn dan de Phenom FX van AMD.