2min

Tags in dit artikel

,

Vandaag kondigde Adobe versie 9 van zijn PDF-lezer en -schrijver Adobe Acrobat en Reader aan. Nieuw in deze versie is onder meer de mogelijkheid om Flash op te nemen in PDF-documenten.

De mogelijkheid om video- en geluidsinhoud door middel van een swf-bestand aan een PDF-document toe te voegen is dan ook gelijk de grootste wijziging in versie 9 van Acrobat. De Flash-inhoud in Adobe PDF-documenten zal wel kunnen worden uitgeschakeld, om malwareschrijvers niet te veel te helpen.

Een andere nieuwe feature is PDF Portfolios waarmee in de pro- en extended versie gekozen kan worden uit enkele professionele layouts voor PDF-documenten. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een layout te maken. Zodra een thema is gekozen is het heel erg makkelijk om een bedrijfslogo of naam toe te voegen, navigatie te maken en overige inhoud snel toe te voegen. Het pakket biedt nu ook native ondersteuning voor formulieren.

Acrobat 9 biedt verder ondersteuning voor een reeks nieuwe onlinediensten die vandaag in publieke bèta gaan op Acrobat.com. Deze diensten bestaan uit een tekstverwerker genaamd Adobe Buzzword, webconferencing via Adobe ConnectNow en geïntegreerde chat en voicechat. Via Create PDF is het mogelijk om documenten om te zetten naar het PDF-formaat. De dienst is via een webbrowser, Adobe AIR, Adobe Acrobat 9 of Adobe Reader 9 beschikbaar en gebruikers krijgen 5 GB aan onlineopslag.

De Acrobat 9-familie bestaat uit Acrobat 9 Standard, Acrobat 9 Pro en, nieuw in de familie, Acrobat 9 Extended. Die laatste versie bevat Adobe Presenter, een applicatie waarmee PowerPoint-presentaties veranderd kunnen worden in PDF-documenten. De standaardversie kost 115 euro als upgrade en 349 euro als volledige versie, de pro-versie respectievelijk 189 euro en 559 euro en de extended versie 269 euro en 819 euro. De beta’s van de programma’s worden vandaag verwacht.