2min

Tags in dit artikel

, ,

Google is schuldig bevonden aan een inbreuk op het intellectuele eigendom van Sonos. Google gebruikt gestolen technologieën om draadloze speakers, Pixel smartphones en Chromecast devices te produceren.

De Amerikaanse marktautoriteit (US International Trade Commission) oordeelde dat Google gepatenteerde technologieën van Sonos gebruikt om devices te produceren. Google gebruikt de patenten in speakers, smartphones en Chromecast devices. Google mag de devices niet langer importeren, tenzij de organisatie het ontwerp van de devices aanpast. Straffen voor inbreuk op intellectueel eigendom kunnen echter vermeden worden met de aanpassing van enkele functies.

De recente wijziging van Google Nest speakers is een schoolvoorbeeld. Het team van Nest kondigde aan dat Google Nest speakers niet langer gebruikt kunnen worden om het volume van de Google Home app te bedienen. De functie werd verwijderd vanwege een juridische uitspraak. Dat kan voldoende zijn om een rechtszaak over intellectueel eigendom op te lossen.

Heeft een Amerikaanse organisatie geld, dan kan een rechtszaak over intellectueel eigendom verlengd worden. In de tussentijd wordt het mogelijk om een product aan te passen om aan serieuze boetes te ontkomen.

Schuldig, maar niets verschuldigd

De kans is klein dat de uitspraak van de US Trade Commission zoden aan de dijk zet. Eind 2021 meldde Wall Street Journal dat Google 142 miljard dollar aan cash ter beschikking heeft. Organisaties met een gigantische vermogen kunnen de Amerikaanse rechtsstaat bespelen.

Google heeft het geld om bezwaar te maken, eindeloos te verlengen of minimale aanpassingen van producten door te voeren en maatregelen te voorkomen.

Het ontwikkelen van innovatieve technologie kan veel duurder zijn dan het incasseren van juridische kosten. In sommige gevallen is het overnemen van patenten gewoonweg goedkoper dan het leveren van eigen werk.

Technologiewebsite Techcruch stelt dat de Amerikaanse maatregelen te laks zijn. Strengere wetten voor intellectueel eigendom zouden de voorrangspositie van gigantische organisaties kunnen wegnemen.

Tip: ‘Europa loopt achter op het gebied van AI-patenten’