Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft een aanklacht van Apple jegens Google verworpen. Apple beschuldigde Google ervan dat het de patenten misbruikt die het verkregen heeft bij de 12 miljard dollar kostende overname van Motorola Mobility, mei dit jaar.

De rechter, Barbara B. Crabb, gaf aan dat ze niet over de autoriteit zou beschikken om de zaak te behandelen. Vandaar dat de rechter gisteren besloot de zaak te verwerpen. Apple gaf eerder al aan dat het bedrijf van mening was dat de rechter wel over deze autoriteiten zou beschikken, de rechter ging hier dus uiteindelijk niet in mee. Google laat via een woordvoerder weten blij te zijn met de gang van zaken.

De rechtszaak was aangespannen omdat Google een te grote vergoeding zou vragen voor patentenlicenties die Apple nodig heeft voor de iPhone. Rechter Crabb denkt dat het niet aan haar is om aan te geven wat een juiste prijs is voor deze licenties. Apple gaf vorige week aan dat als de kosten hoger liggen dan 1 dollar per iPhone, ze zich er niet aan zou houden. Wat er nu precies gaat gebeuren met de kwestie is niet duidelijk. De kans is aanwezig dat Apple de rechtszaak naar een hoger niveau zal tillen.