2min

Tags in dit artikel

, ,

Adobe heeft de controle over zijn eigen Portable Document Format (PDF) opgegeven voor de International Organization for Standardization (ISO), dat het formaat nu officieel als een industriestandaard erkent.

Volgens het ISO is de nieuwe standaard, "ISO 32000-1, Document management – Portable document format – Part 1: PDF 1.7" gebaseerd op PDF-versie 1.7, dat ontwikkeld werd door Adobe. Het voorziet in de essentiële informatie benodigd voor ontwikkelaars om software te schrijven die PDF-bestanden leest, schrijft of anderzijds interpreteert.

Sinds de geboorte van het formaat in 1993 had Adobe de volledige volmacht over het elektronische formaat door zowel het ontwikkelaarsrecht als het auteursrecht. Grote voordeel van PDF is dat de opmaak en lay-out tussen alle platformen handhaaft zoals dat in het origineel werd opgetekend.

Adobe gaat nu echter voor meer openheid en geeft de rechten voor het formaat in handen van het ISO. Door de volledige PDF-specificaties voor ISO-standaardisatie vrij te geven zetten we onze doelstelling voor meer openheid opnieuw kracht bij", aldus Adobe CTO Kevin Lynch.

"Als een ISO-standaard kan er gegarandeerd worden dat dit nuttige en zeer populaire formaat eenvoudig beschikbaar is voor iedereen die daarin geïnteresseerd is", zo gaf ISO Secretaris-Generaal Alan Bryden aan. "Van de standaard zullen zowel softwareontwikkelaars als gebruikers profijt hebben omdat het een technologie betreft die ontworpen is als gemeenschappelijke technologie die cross-platform gebruikt kan worden en lange tijd kan overleven."

In een verklaring van het ISO op woensdag geeft de organisatie aan dat toekomstige versies van het formaat ook in de ISO 32000-1 standaard opgenomen zullen worden.